Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.04.2019. 14:19

NASA 

VIDEO: InSight detektirao prvi Marsotres

NASA vjeruje da je Insight lander po prvi puta uspio detektirati potres na Marsu.

VIDEO: InSight detektirao prvi Marsotres

Seizmički senzori NASA-inog InSight landera detektirali su vibracije iz unutrašnjosti Marsa, koje vrlo vjerojatno predstavljaju prvi detektirani potres ili "Marsotres", mada postoji i mogućnost da se radi o udaru meteora na površinu crvenog planeta.

NASA InSight sonda na Marsu se nalazi od studenog prošle godine, a jedna od zadaća joj je otkrivati potrese na Marsu, kako bi znanstvenici mogli naučiti više o unutrašnjoj strukturi planeta.

Zanimljivo je da su znanstvenici InSighta rekli da ih ta vrsta trešnje uvelike podsjeća na podatke koje su prikupili senzori Apollo misija na površini Mjeseca

Vibracije koje je InSight detektirao pretvorene su u zvuk iz kojeg možete prepoznati tri vrste signala, vjetar na Marsu, potres te pokret robotske ruke tijekom fotografiranja, kao što možete vidjeti (čuti) u ovom videu.

Seizmometarski sustav InSighta sastoji se od francuskih niskofrekventnih i britanskih visokofrekventnih senzora. Poznat pod nazivom Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), instrument je postavljen na površinu Marsa robotskom rukom 19. prosinca prošle godine.

Znanstvenici kažu da je ovaj potres bio izuzetno slabog intenziteta, pa ga na Zemlji stanovnici Kalifornije ne bi uopće registrirali.

Vezani sadržaji
Ključne riječi potres NASA Mars InSight Marsotres
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam