Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.05.2014. 10:30

SpaceX 

VIDEO: Musk predstavio Dragon 2 letjelicu

Nova Dragon letjelica prevozit će 7 članova posade i slijetati bilo gdje pomoću retroraketa.

VIDEO: Musk predstavio Dragon 2 letjelicu

Elon Musk, osnivač privatne svemirske tvrtke SpaceX, predstavio je Dragon 2, prvu letjelicu-kapsulu za prijevoz ljudske posade koja donosi obilje zanimljivih značajki.

Nakon što njegove bespilotne Dragon letjelice već neko vrijeme opskrbljuju ISS raznim potrepštinama, pa ih nazivaju "svemirskim kamionima", Musk već duže vrijeme radi na letjelici koja će u svemir moći prevoziti posadu. Mada je predstavljanje Dragon 2 letjelice bilo najavljeno za 2013. godinu, SpaceX je u posljednje vrijeme bio jako zauzet raznim projektima koji su uključivali višekratno iskoristive rakete koje same slijeću, pa je tek sada bio spreman za predstavljanje letjelice, čije bi testiranje s posadom trebalo započeti već iduće godine, mada još nije jasno hoće li ju tada već lansirati u svemir, ili će samo izvoditi suborbitalne letove.

dragon2 iznutra2

"Dragon 2 je doista posebna letjelica. Ona može u svemir prevesti 7 astronauta. Ona posjeduje unaprijeđeni toplinski štit. Ona može sletjeti bilo gdje na Zemlji poput helikoptera. Ovo je veliki tehnološki napredak", izjavio je Musk tijekom predstavljanja.

Letjelica je opremljena s 8 SuperDraco motora koji joj mogu osigurati 8.000 kilograma potiska, te služe za vertikalno meko slijetanje, čime se ukida potreba za bućkanjem u ocean, mada je opremljena i padobranima pomoću kojih može izvesti alternativno slijetanje u vodu.

dragon2 slijetanje

Kao što možete vidjeti u videu dolje, Musk je ušao u letjelicu i prikazao njezin interijer koji djeluje pomalo minimalistički i spartanski, a dizajn komandne ploče s gumbićima je djelomično preuzet s Tesla automobila, te si ju pilot spušta prema potrebi. Musk je također rekao da letjelica posjeduje sustav za automatsko spajanje s ISS-om, pa za prijevoz putnika na svemirsku postaju, pilot zapravo nije ni potreban.

Višekratna iskoristivost je dakako jedan od glavnih elemenata SpaceX-ove nove letjelice, koji će u kombinaciji s višekratno iskoristivim raketama, znatno pojeftiniti svemirske misije Muskovom "taksi službom".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam