Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2024. 13:08

MIT 

3D printer na čipu manji od novčića

Sićušni uređaj mogao bi omogućiti brzu izradu malih, prilagođenih, jeftinih predmeta u pokretu.

3D printer na čipu manji od novčića

Zamislite prijenosni 3D printer koji možete držati na dlanu. Maleni uređaj mogao bi omogućiti korisniku da u pokretu brzo izradi prilagođene, jeftine objekte, poput pričvršćivača za popravak klimavog kotača bicikla ili komponente za kritičnu medicinsku operaciju.

Istraživači s MIT-a i Sveučilišta Texas u Austinu napravili su veliki korak prema ostvarenju ove ideje demonstracijom prvog 3D pisača temeljenog na čipu. Njihov uređaj sastoji se od jednog fotoničkog čipa veličine milimetra koji emitira rekonfigurabilne zrake svjetlosti u jamicu smole koja se stvrdnjava u čvrsti oblik kada svjetlost udari na nju.

3dpmit2

Prototip čipa nema pokretnih dijelova, umjesto toga se oslanja na niz sićušnih optičkih antena za usmjeravanje snopa svjetlosti. Zraka se projicira u tekuću smolu koja je dizajnirana za brzo stvrdnjavanje kada je izložena valnoj duljini zrake vidljive svjetlosti.

Kombinacijom silicijske fotonike i fotokemije, interdisciplinarni istraživački tim uspio je demonstrirati čip koji može usmjeravati svjetlosne zrake za 3D ispis proizvoljnih dvodimenzionalnih uzoraka, uključujući slova MIT, a oblici se mogu potpuno oblikovati u nekoliko sekundi.

Dugoročno, oni zamišljaju sustav u kojem se fotonski čip nalazi na dnu smole i emitira 3D hologram vidljive svjetlosti, brzo stvrdnjavajući cijeli objekt u jednom koraku.

Istraživanje objavljenu u časopisu Nature Light Science and Applications možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->