Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.06.2022. 10:54

Northrop Grumman 

Amerikanci mogu upravljati ISS-om bez ruske pomoći

Teretni brod Cygnus omogućuje SAD-u da kontrolira orbitu ISS-a bez ruske letjelice Progress i pogonskog modula Zvezda.

Amerikanci mogu upravljati ISS-om bez ruske pomoći

Po prvi put od povlačenja Space Shuttlea, Sjedinjene Države sada imaju mogućnost kontrolirati orbitu Međunarodne svemirske postaje (ISS) bez ruske suradnje nakon što je teretna letjelica Northrop Grumman Cygnus postala prva komercijalna svemirska letjelica koja je uspješno podigla svemirsku postaju u višu orbitu.

Težak preko 444 tone, ISS je u orbiti od 1998 i kruži oko Zemlje na visini od oko 400 km svake 93 minute. Međutim, ova orbita je daleko od stabilne. Atmosferski otpor smanjuje njegovu visinu za oko 2 km svaki mjesec, tako da ga je potrebno redovito podizati u višu orbitu.

Trenutno se ovaj posao obavlja korištenjem potisnika ruskog teretnog svemirskog broda Progress i ruskog pogonskog modula Zvezda. Trenutna geopolitička situacija je daleko od normalne i to je dovelo u pitanje budućnost ISS-a, pa su Rusi čak prijetili da će se bez njih ISS ubrzo srušiti na Zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da bi se njegova zemlja mogla povući s ISS-a do 2025., a Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos, tvitao je: "Ako blokirate suradnju s nama, tko će spasiti ISS od nekontroliranog deorbite i pada u Sjedinjene Države?"

Kako se čini, upravljanje ISS-om sada dolazi u američke ruke, jer tvrtka Northrop Grumman sada pruža istu sposobnost s nadograđenom verzijom svog teretnog broda Cygnus, koji je usidren na ISS od veljače. Na temelju prethodnih testova, Cygnus je pomaknuo stanicu u višu orbitu 25. lipnja 2022. godine.

Unaprijeđena inačica Cygnusa ima veći teretni modul pod tlakom i lakši solarni sklop koji može isporučiti istu snagu kao i njegov prethodnik, dopuštajući veću nosivost. Nakon što Cygnus završi svoju misiju na ISS-u, napustit će stanicu, postaviti mali satelit, a zatim izgorjeti u Zemljinoj atmosferi tijekom kontroliranog ponovnog ulaska iznad Tihog oceana.

"Ovo ponovno pokretanje ISS-a pomoću Cygnusa dodaje kritičnu sposobnost za održavanje svemirske postaje", rekao je Steve Krein, potpredsjednik Northrop Grummana.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ISS Cygnus Northrop Grumman
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->