Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.01.2022. 12:28

NASA 

DART letjelica poslala prve slike svemira

NASA-ina letjelica koja želi skrenuti asteroid s putanje upalila je svoju kameru i započela sa snimanjem svemira.

DART letjelica poslala prve slike svemira

Dva tjedna nakon lansiranja SpaceX-ovom Falcon 9 raketom u svemir, NASA-ina DART letjelica uspješno je odradila još jednu kritičnu fazu misije, uključivši kameru i započevši sa snimanjem svemira te slanjem slika na Zemlju.

Mada nam paljenje kamere ne djeluje kao neka velika stvar, NASA kaže da su komponente teleskopskog optičkog instrumenta DRACO veličine 5-milijuntnih dijelova metra pa je do trenutka uključivanja vladala zabrinutost da kamera možda nije preživjela turbuletno lansiranje.

Stoga su inženjeri NASA-e napokon odahnuli kada je letjelica s udaljenosti od 3.2 milijuna km od Zemlje okinula prve fotke i poslala ih na Zemlju. Na snimkama se vidi Messier 38 (M38 ili NGC 1912), otvoreni skup zvijezda u zviježđu Kočijašu koji je otkrio Giovanni Battista Hodierna oko 1654. godine, a nalazi se na udaljenosti od 4.200 svjetlosnih godina od Zemlje.

result_of_dart_0376847902_06148_01

Optički instrument DRACO je od velike važnosti za navigaciju letjelice kako bi se mogla usmjeravati prema svojoj destinaciji, dvojnom sustavu malih asteroida Didymos. Krajem 2022. godine DART bi trebao ući u orbitu asteroida  i zabiti se u veći Didymos A, promjera od 780 metara, oko kojeg kruži manji Didymos B promjera od 160 m.

Ideja je da se vidi može li DART udarcem u asteroid promijeniti njegovu putanju za koji centimetar (planiranih 1 posto), što će ustanoviti teleskopi i radari na Zemlji udaljeni 11 milijuna km, kao i ESA-ina Hera sonda koja će biti lansirana 2024. godine.

Ukoliko ovo raketiranje asteroida protekne uspješno i promijeni mu putanju, to će biti velika stvar za sustav planetarne obrane koji se razvija s ciljem da nas jednog dana spasi od puno većih tijela kakva bi mogla izbrisati čitav život na Zemlji.

Preporuka dana: Na Netflixu pogledajte film Don't Look Up koji je u osnovi komedija, ali pokazuje da odvraćanje opasnih asteroida ne predstavlja samo tehnološki izazov, već u jednadžbu treba ubaciti ljudsku glupost. I pohlepu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA svemir Dart Didymos DRACO
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->