Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Enkelad izbacio više tisuća kilometara vode prema Saturnu
Članak
Objavljeno: 31.05.2023. 15:28

ESA 

Enkelad izbacio više tisuća kilometara vode prema Saturnu

Najnovije istraživanje James Webb teleskopom otkrilo je izboj vodene pare sa Saturnovog mjeseca koji se proteže više od 9600 km.

Enkelad izbacio više tisuća kilometara vode prema Saturnu

Saturnov ledeni oceanski svijet Enkelad , veličine oko četiri posto Zemlje, ima promjer od samo 505 kilometara, no trenutno je jedan je od najuzbudljivijih znanstvenih ciljeva u našem Sunčevom sustavu u potrazi za životom izvan Zemlje.

U sendviču između ledene vanjske kore i stjenovite jezgre nalazi se veliki ocean slane vode, a vulkani slični gejzirima na površinu izbacuju mlazove čestica leda, vodene pare i organskih kemikalija kroz pukotine na mjesečevoj površini.

Znanstvenici ESA-e su sada uz pomoć svemirskog teleskopa James Webb otkrili mlaz koji se s Enkelada proteže više od 9600 kilometara te kažu da je dovoljno dugačak da bi se mogao protezati se preko euroazijskog kontinenta od Irske do Japana.

Ne samo da je ovo prvi put da je takvo izbacivanje vode viđeno na tako velikoj udaljenosti, već Webb također znanstvenicima po prvi puta daje izravan uvid u to kako ovi mlazovi opskrbljuju vodom cijeli sustav Saturna i njegove prstene.

Brzina izbijanja vodene pare, oko 300 litara u sekundi, također je posebno impresivna pa znanstvenici kažu da biste tom brzinom mogli napuniti olimpijski bazen za samo nekoliko sati.

Enceladus_NIRCam_and_NIRSpec_IFU_pillars

Misija  NASA/ESA/ASI Cassini  provela je više od desetljeća istražujući Saturnov sustav, i ne samo da je po prvi put snimila "gejzire" Enkelada, već je proletjela izravno kroz njih. Dok je Cassinijevo istraživanje unutar Saturnovog sustava pružilo neprocjenjive uvide u ovaj daleki mjesec, Webbov jedinstveni pogled iz Lagrangeove točke 2, udaljene 1,5 milijuna kilometara od Zemlje, zajedno s izvanrednom osjetljivošću njegovog NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) instrumenta, nudi novi kontekst.

Webbova promatranja izravno pokazuju kako Mjesečeve vodene pare hrane torus, nejasnu "krafnu" vode koja se nalazi zajedno sa Saturnovim E-prstenom. Analizirajući Webbove podatke, astronomi su utvrdili da otprilike 30 posto vode ostaje unutar ovog torusa, a ostalih 70 posto bježi kako bi opskrbilo ostatak Saturnovog sustava vodom.

U nadolazećim godinama Webb će služiti kao primarni alat za promatranje oceanskog mjeseca Enkelada, a otkrića će pomoći u informiranju budućih satelitskih misija Sunčevog sustava koje će nastojati istražiti dubinu podzemnog oceana, koliko je debela ledena kora i tražiti "biopotpise" koji bi nam mogli otkriti postojanje života.

Rezultati tima nedavno su prihvaćeni za objavljivanje u časopisu Nature Astronomy, a predtisak je dostupan na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->