Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.03.2012. 12:32

Z Corporation 

Francuski ključ izrađen 3D printerom

Novi 3D printer u stanju je izraditi gotovo sve što vam padne na pamet.

Francuski ključ izrađen 3D printerom

Novo doba svemirskih putovanja donosi nam brojne izazove. Uskoro ćemo u orbiti Zemlje, na Mjesecu, a vjerojatno i na drugim planetima graditi naseobine, svemirske postaje, hotele, za čiju proizvodnju će nam trebati djelotvorni alati. Mnogi znanstvenici vjeruju kako će vrlo važnu ulogu u tome imati 3D printeri, koji će u svemiru izrađivati dijelove opreme koju treba zamijeniti, pa i alate koji će nam biti potrebni za različite vrste građevinskih, mehaničkih i drugih poslova.

Tvrtka Z Corporation je demonstrirala svoj 3D printer koji omogućava izradu predmeta s pokretnim dijelovima, te kažu kako ćemo uskoro sličnom tehnologijom izrađivati što god nam padne na pamet, pa bi se moglo govoriti o začecima replikatora kakav poznajemo iz TV serijala Star Trek.

Teoretski fizičar David Kaplan sa Sveučilišta Johns Hopkins je u društvu snimatelja i novinara National Geographica posjetio Z Corporation, tvrtku iz Burlingtona u američkoj državi Massachusetts, čiji znanstvenici su mu demonstrirali izradu francuskog ključa od posebnog kompozitnog praha.

U roku od 90 minuta znanstvenici su  prikazali izradu "francuzera" od faze skeniranja, izrade računalnog 3D modela, pa sve do finalne izrade pomoću njihovog 3D printera.

Francuski ključ koji je proizveden njihovom tehnologijom printanja, djeluje poput igračke samo vizualno, no radi se o čvrstom i izdržljivom alatu s mogućnošću podešavanja otvora "usta", kojim se možete služiti gotovo jednako kao klasičnim metalnim.

Vidjevši ovo i isprobavši ključ na djelu, Kaplan je ostao potpuno zapanjen, te je ustvrdio kako ćemo uskoro u svemir nositi samo printer koji će nam izrađivati sve što će nam trebati. 

VIDEO - Izrada francuskog ključa 3D printeromVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->