Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.12.2020. 10:02

KSTAR 

Fuzijski reaktor postigao rekord u održavanju plazme

Ovo najbolje demonstrira koliko se napredak u razvoju fuzijske energije kreće u malim koracima.

Fuzijski reaktor postigao rekord u održavanju plazme

Fuzijska energija je trenutno jedan od najvećih znanstvenih izazova naše generacije, a razvoj budućih fuzijskih sustava za dobivanje energije koja će promijeniti svijet kakav poznajemo, napreduje vrlo sporo, pa svaki, čak i najmanji napredak, znači puno na putu prema krajnjem cilju.

Znanstvenici južnokorejskog KSTAR-a (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research), postigli su novi rekord u održavanju plazme na temperaturi od 100 milijuna Celzijevih stupnjeva u trajanju od 20 sekundi.

Mada to ne djeluje puno, valja znati da još niti jedan fuzijski reaktor u svijetu nije uspio održati plazmu na tako visokoj temperaturi u trajanju dužem od 10 sekundi, a i KSTAR je do sada najviše postigao 8 sekundi 2019. godine.  

Kako bi omogućili dulju stabilnost i zadržavanje plazme, korejski znanstvenici su morali poboljšati takozvanu unutarnju transportnu barijeru, što je veliki korak prema njihovom idućem cilju, prema kojem do 2025. godine žele omogućiti održavanje plazme na ekstremnoj temperaturi punih 5 minuta.

Koliko još puno posla predstoji fuzijskim znanstvenicima širom svijeta, najbolje govori plan najvećeg europskog fuzijskog eksperimenta ITER u kojem sudjeluju i hrvatski znanstvenici, prema kojem će učinkoviti demonstracijski fuzijski reaktor DEMO biti pušten u pogon u 40-im godinama ovog stoljeća, dok će se prvi prototip komercijalnog reaktora PROTO pojaviti tek u drugoj polovici stoljeća, kada bi praktična fuzijska energija mogla postati stvarnost.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->