Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.02.2023. 09:48

University of Turku 

GMO crvi svijetle na zagađenom zraku

Genetski modificirani crvi svijetle u prisutnosti zagađenog zraka u zatvorenom prostoru.

GMO crvi svijetle na zagađenom zraku

Čak i kada nam se čini da je zrak u našem domu ili uredu dobar, može sadržavati štetne spojeve koje emitiraju materijali poput iverice i tepiha. Nova istraživanja nam pomažu u detekciji zagađenog zraka pomoću sićušnih svjetlećih crva.

Za studiju su znanstvenici finskog Sveučilišta Turku započeli s dva transgena soja milimetarske nematode Caenorhabditis elegans.

Ono što ove okrugle crve čini posebnima je činjenica da kada pomirišu ili okuse otrovne biološke ili sintetičke spojeve, reagiraju proizvodnjom zelenog fluorescentnog proteina (GFP) unutar 24 sata.

Što su veće razine tih spojeva, crvi proizvode više proteina, a time i više fluoresciraju, a intenzitet fluorescencije može se objektivno izmjeriti mikroskopijom ili spektrometrijom.

Ove iste vrste ekološki osjetljivih nematoda prethodno su korištene za praćenje koncentracija onečišćenja teškim metalima u vanjskom okolišu, dok ih je ovo najnovije istraživanje prvi puta koristilo za otkrivanje zagađivače iz zraka u zatvorenom prostoru.

Utvrđeno je da su crvi pouzdano fluorescirali kada su bili izloženi štetnim tvarima kao što je crna plijesan iz zgrada oštećenih vlagom, jake kemikalije koje se koriste u proizvodima za čišćenje i hlapljivi organski spojevi koje proizvode kemikalije u degradiranim plastičnim tepisima. Izloženi većim koncentracijama, crvi su također postali manje aktivni, neki od njih su čak i umirali.

"Nematode nam ne mogu reći kakvih toksičnih spojeva ima u zraku, ali mogu pružiti nepristrano mišljenje o zdravstvenim rizicima povezanim sa zrakom u zatvorenim prostorima i potrebi za temeljitijim tehničkim istraživanjima", rekao je glavni znanstvenik studije, Päivi Koskinen.

Rad o istraživanju objavljen u časopisu Pathogens možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi University of Turku nematode
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->