Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.03.2023. 15:00

Sveučilište Duke 

Gigapikselni mikroskop snima sa zapanjujućim detaljima

3D slike mrava koji se kreću okolo, snimljene su novim gigapikselnim MCAM-om.

Gigapikselni mikroskop snima sa zapanjujućim detaljima

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke razvili su moćnu novu kameru koja kombinira desetke leća za snimanje slika i videa u rezolucijama od tisuća megapiksela, u tri dimenzije.

Instrument se zove Multi Camera Array Microscope (MCAM), a sastoji se od 54 različite leće koje hvataju subjekt iz malo različitih kutova. Rezultirajuće slike se zatim spajaju kako bi se stvorila jedna ogromna slika s razlučivošću na skali od gigapiksela. To je oko 50 do 100 puta više detalja u odnosu na kameru prosječnog pametnog telefona ili 10 puta više od modela više klase. Zbog mnogih različitih perspektiva koje se preklapaju, kamera također pruža 3D prikaz koji može otkriti nove informacije koje dosad nisu bile viđene.

MCAM ne snima samo fotografije. Uređaj je mogao snimati 3D videozapise na površini od 135 cm2, pri brzini od 230 sličica u sekundi. To, naravno, dovodi do velike prepreke u obradi podataka jer video stvara više od 5 gigapiksela u sekundi, što znači da kamera generira terabajte podataka u roku od nekoliko minuta.

Nekoliko timova istraživača pustilo je sustav u rad, promatrajući skupine različitih organizama, poput mrava, kako se slobodno kreću po laboratorijskim ograđenim prostorima. Jedna je skupina detaljno promatrala aktivnosti vinskih mušica gotovo do stanične razine. Drugi je promatrao razvoj zebrica od ličinki do odraslih jedinki, a treći kako će te ribe reagirati na neuroaktivne lijekove, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

"Kada su je naši kolege koji su proučavali ribicu zebricu prvi put upotrijebili, bili su oduševljeni", rekao je Roarke Horstmeyer, glavni autor studije.

Tim kaže da bi se ova tehnika mogla upotrijebiti za promatranje velikih serija subjekata, kao što su stanične kulture i otkrivanje promjena puno prije nego što ih drugi instrumenti uhvate. Druge moguće upotrebe uključuju "uzimanje otisaka prstiju" umjetninama ili kolekcionarskim predmetima za praćenje krivotvorina.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Photonics možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Duke University MCAM
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->