Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.06.2021. 11:31

Umjetno Sunce 

Kineski fuzijski reaktor postigao svjetski rekord

Kineski fuzijski reaktor postigao je novi rekord u održavanju vruće plazme punih 100 sekundi.

Kineski fuzijski reaktor postigao svjetski rekord

Svi znamo da je fuzijska energija budućnost čovječanstva, u kojoj bismo mogli imati zdravu, čistu i sigurnu nuklearnu energiju koja se temelji na procesima održavanje plazme na visokim temperaturama kakvi se odvijaju na Suncu.

Prema pisanju kineskih medija, njihov fuzijski reaktor koji nazivaju "umjetnim Suncem", postigao je novi svjetski rekord u održavanju plazme nakon što je radio punih 100 sekundi na temperaturi od 120 milijuna stupnjeva Celzijevih, a pored toga je postigao i rekordnu vršnu temperaturu od 160 milijuna C, što je 10 puta veća temperatura nego na Suncu.

Kineski fuzijski reaktor  održavanje plazme

Kineski znanstvenici vjeruju da će njihov eksperimentalni EAST reaktor (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) otključati moćni zeleni izvor energije u potrazi za "beskonačnom čistom energijom".

Li Miao, direktor odjela za fiziku na Južnom sveučilištu znanosti i tehnologije u Shenzenu, kaže da je ovaj iskorak veliki napredak ka cilju održavanja konstantne temperature plazme u trajanju od tjedan dana.

Kineski reaktor Tokamak dizajna koristi snažno magnetsko polje za zadržavanje vruće plazme, a Kinezi ga planiraju koristiti u suradnji sa znanstvenicima koji rade na međunarodnom eksperimentalnom ITER reaktoru u Francuskoj koji bi trebao biti dovršen 2025. godine, na čijem razvoju sudjeluju i znanstvenici iz Hrvatske.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->