Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.05.2024. 09:16

Nanjing University 

Kontaktne leće za interakciju sa strojevima

Istraživači su razvili pametne kontaktne leće za praćenje oka s frekvencijskim kodiranjem za interakciju čovjeka i stroja.

Kontaktne leće za interakciju sa strojevima

Tehnike praćenja očiju omogućuju visokoučinkovitu, prirodnu interakciju čovjeka i stroja prepoznavanjem pokreta očiju korisnika i dekodiranjem njihove pažnje i namjera.

Istraživači s kineskog Sveučilišta Nanjing razvili su minijaturnu, neprimjetnu i biokompatibilnu pametnu kontaktnu leću za praćenje oka i bežičnu interakciju oko-stroj.

Primjenjujući tehnologiju frekvencijskog kodiranja, leće bez čipova i baterija uspješne su u otkrivanju pokreta i zatvaranja očiju.

Koristeći vremenski sekvencijalni algoritam za praćenje oka, leća ima veliku kutnu točnost od <0,5°, što je čak bolje od raspona vida središnje foveje ljudskog oka.

Nova leća omogućuje brojne primjene interakcije oko-stroj, kao što su crtanje očima, igranje Zmije na računalu, surfanje webom, korištenje aplikacija proširene stvarnosti (AR), upravljanje robotskom kamerom, vožnja autonomnog vozila i brojne druge mogućnosti.

Znanstvenici kažu da su puno truda posvetili testovima biokompatibilnosti, koji pokazuju nisku citotoksičnost i slabu iritaciju očiju pa se stoga očekuje da će nove kontaktne leće obogatiti pristupe tehnikama praćenja očiju i promicati razvoj tehnologije interakcije čovjeka i stroja.

Znanstvenu studiju objavljenu u časopisu Nature Communications možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Nanjing University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->