Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.04.2021. 14:29

DARPA 

Lockheed Martin i Blue Origin grade nuklearnu letjelicu

Američka vojna znanstvena agencija DARPA odabrala je tvrtke koje bi trebale demonstrirati novi nuklearni svemirski pogon do 2025.

Lockheed Martin i Blue Origin grade nuklearnu letjelicu

Nuklearna termalna propulzija (NTP) mogla bi postati ključni pogonski sustav budućih letjelica koje će dovesti ljude na Mars. Sustav koji se temelji na transferu topline iz nuklearnog reaktora na tekuće gorivo za stvaranje potiska, omogućuje dvostruku učinkovitost u odnosu na kemijske rakete.

Kako bi ubrzala razvoj NTP tehnologije, američka vojna znanstvena agencija DARPA odbrala je 3 kompanije koje bi trebale izgraditi i demonstrirati nuklearnu propulziju na letjelici iznad niže Zemljine orbite do 2025. godine, a tu je zadaću povjerila kompanijama Blue Origin, Lockheed Martin i General Atomics.

U sljedećih 18 mjeseci prve faze DRACO programa (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations), tvrtke će se podijeliti na dva područja.

Bezosov Blue Origin i Lockheed Martin će se baviti razvojem letjelice koja će imati sposobnost manevriranja u cislunarnom području (između Zemlje i Mjeseca), za čiji razvoj će dobiti 2,5, odnosno 2,9 milijuna dolara, dok će DARPA General Atomicsu dati 22 milijuna za razvoj svemirskog nuklearnog reaktora.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->