Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2021. 09:40

SpaceX 

Musk otkriva zašto je Starship SN10 eksplodirao

SpaceX se previše ne živcira zbog eksplozije desetog prototipa i već priprema SN11 za lansiranje.

Musk otkriva zašto je Starship SN10 eksplodirao

Kao što smo to imali priliku i sami vidjeti, posljednji prototip Starship rakete SN10 doživio je eksplozivnu sudbinu kao i nekoliko njegovih prethodnika, s tom razlikom da je ovaj puta eksplozija uslijedila minutu nakon savršenog slijetanja (i prestanka SpaceX-ovog video streaminga).

Elon Musk je na Twitteru otkrio što je pošlo po zlu, rekavši da motor SN10 nije imao potisak, vjerojatno zbog djelomičnog uzimanja helija iz spremnika goriva, a udarac je zgnječio noge rakete i dio njezinog omotača. Također je rekao da SpaceX sada radi na više popravaka problema tako da više ne utječe na nasljednika SN11.

Chris Bergin iz NASA-e je na Muskov post tweetao kako je ovo pitanje "škakljivo", jer je unošenje helija uzrokovano sustavom pod tlakom koji je dodan u spremnik CH4 kako bi se spriječilo ono što je uzrokovalo eksploziju SN8 Starshipa. Sam Musk je odobrio tu promjenu jer je u to vrijeme zvučala dobro.

sn11

Bez obzira na sve, eksplozija SN10 neće utjecati na planove (i rokove) SpaceX-a koji kroz dvije godine namjerava Starshipom letjeti oko Mjeseca. Muskova tvrtka je na svoje uzletište u Boca Chici već postavila SN11 i započela ga pripremati za 4. visinski test.Vezani sadržaji
Ključne riječi SpaceX Elon Musk Starship SN10 SN11
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->