Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.05.2021. 10:42

NASA JPL 

NASA simulira pad asteroida u blizini Hrvatske

Znanstvenici kažu da čak ni nuklearni projektil neće moći skrenuti veliki asteroid s pravca Zemlje.

NASA simulira pad asteroida u blizini Hrvatske

U Beču je održana međunarodna konferencija IAA Planetary Defense Conference 2021, u okviru koje su znanstvenici NASA-inog JPL laboratorija proveli simulaciju opasnog dolaska velikog asteroida u blizinu Zemlje s velikom mogućnošću katastrofalnog udara.

Vježba pod nazivom "Space Mission Options for the Hypothetical Asteroid Impact Scenario" uključivala je 9 znanstvenika NASA-e koji su proveli četiri dana u promatranju svih faza dolaska velikog asteroida od uočavanja do udara u 6 mjeseci, odnosno od travnja do listopada 2021. godine (fiktivno).

Vježba je započela 19. travnja 2021. godine, kada je Sveučilište Hawai koje radi u okviru NASA Planetary Defense Programa, uočilo asteroid 2021PDC, nakon čega je započelo prikupljanje podataka o njegovom kretanju i veličini.

Drugi dan simulacije znanstvenici su analizirali podatke kako bi precizirali orbitu asteroida i ustanovili vjerojatnost od udara u Zemlju, pri čemu su se vodili podacima iz prijašnjeg prilaska asteroida Zemlji iz 2014. godine. Ti podaci su im omogućili da dođu do konačnog zaključka da će asteroid udariti u Zemlju sa stopostotnom sigurnošću i to najvjerojatnije na područje Afrike ili Europe.

Nakon toga znanstvenici su započeli s radom na pokušaju sprječavanja udara asteroida i odvraćanju s putanje, no ubrzo su otkrili kako je 6 mjeseci premalo vremena da bi se mogla provesti učinkovita svemirska misija kojom bi se asteroid skrenuo. Nakon toga su predložili da se asteroid gađa nuklearnim projektilom, no simulacije su pokazale da bi nuklearna bomba teško mogla uništiti ili skrenuti s puta asteroid koji je promjera od nekih 800 metara

Treći dan simulacije bavio se iščekivanjem svijeta na udar asteroida. Astronomi širom svijeta nastavljaju pratiti 2021PDC svaku večer, da bi napokon došli do regije udara koji će prema tim podacima zadesiti područje Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

asteroid sim

Četvrti dan simulacije započeo je 6 dana prije udara. 2021PDC se nalazi na 6,29 milijuna kilometara od Zemlje, što je dovoljno blizu za Goldstone Solar System Radar kako bi mogao analizirati i precizno definirati veličinu asteroida i njegove fizičke karakteristike. Tada se pokazalo da je asteroid manji nego što se mislilo, što je smanjilo veličinu područja koje će doživjeti fatalni udar.

U tom trenutku postalo je jasno da je točka udara s 99-postotnom sigurnošću u blizini granice Njemačke, Austrije i Češke, no utjecaj udara bi mogao doseći Sloveniju i Hrvatsku, mada ne s tako fatalnim posljedicama kao na području epicentra i nekoliko stotina kilometara u njegovom opsegu.

epicentar udara

NASA kaže kako su ovakve vježbe od velike važnosti za razvoj sustava planetarne obrane, jer pitanje nije hoće li opasni asteroid jednom udariti u Zemlju, već kada će do toga doći i možemo li se od toga obraniti na vrijeme.

Kao i u prijašnjim simulacijama koje se provode već desetak godina, i ova je pokazala da ne možemo ništa učiniti ako nemamo dovoljno vremena na raspolaganju, a danas još uvijek nemamo ni tehnologiju koja bi nam omogućila da neku veliku svemirsku stijenu uništimo ili skrenemo s puta prema nama.

Detalje simulacije možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid Zemlja simulacija JPL
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->