Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2020. 10:47

University of Texas 

Najmanja atomska memorijska jedinica na svijetu

Ovo otkriće bi moglo omogućiti pojavu novih manjih, bržih i energetski učinkovitijih memorijskih čipova.

Najmanja atomska memorijska jedinica na svijetu

Znanstvenici Sveučilišta u Teksasu proizveli su najmanju memorijski čip na svijetu koji je promjera od samo jednog nanometra.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature Nanotechnology, znanstvenici opisuju upravljanje fizikom koja omogućuje gusti smještaj memorijske pohrane, što im je omogućilo izradu ovako sićušnog čipa.

"Kada jedan jedini dodatni atom metala uđe u rupu na nanoskali i ispuni je, on daje dio svoje vodljivosti materijalu, a to dovodi do promjene ili efekta pamćenja", objasnio je Deji Akinwande, koautor studije.

Iako su u svom istraživanju koristili spoj molibden disulfid, poznat i kao MoS2, kao primarni nanomaterijal, istraživači vjeruju da bi se otkriće moglo primijeniti na stotinama srodnih tankih materijala veličine atoma.

"Manji procesori omogućuju proizvođačima da naprave kompaktnija računala i telefone", navode znanstvenici i dodaju kako smanjivanje čipova također smanjuje njihove potrebe za energijom i povećava kapacitet. "To znači brže i pametnije uređaje kojima za rad treba manje energije", objašnjavaju.

Novi čip se temelji na otkriću koje su predstavili prije nekoliko godina, uređaju pod nazivom "atomristor", koji je svojevremeno predstavljao najmanji uređaj za pohranu na svijetu, koji je sada još više smanjen.

"Znanstveni sveti gral za skaliranje spušta se na razinu na kojoj jedan atom kontrolira funkciju memorije, a to smo postigli u novoj studiji", navodi Akinwande.

Novi uređaj spada u kategoriju memristora, područje istraživanja memorije, usredotočeno oko električnih komponenata s mogućnošću izmjene otpora između njegova dva terminala bez potrebe za trećim terminalom u sredini.

Prema istraživačima, ovakvi uređaji mogu biti manji od trenutno korištenih memorijskih uređaja i imati veći kapacitet pohrane. Također ističu da novi memristor obećava kapacitet od oko 25 terabita po kvadratnom centimetru, što je oko 100 puta veća gustoća memorije po sloju u usporedbi s komercijalno dostupnim flash memorijskim uređajima.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->