Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.01.2022. 14:16

Berkeley Lab 

Najveća 3D mapa svemira svih vremena

Podaci sadrže mrežu od 7,5 milijuna galaksija unutar 5 milijardi svjetlosnih godina u smjeru konstelacije Djevice.

Najveća 3D mapa svemira svih vremena

Zahvaljujući znanstvenicima Berkeley Laba i njihovom projektu DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument), izrađena je prva i najdetaljnija 3D mapa svemira do sada. Slika otkriva gigantsku "paukovu mrežu" galaksija koje se protežu kroz milijarde svjetlosnih godina, a to je tek početak projekta 3D mapiranja čitavog svemira. 

Na slici se nalazi 7,5 milijuna galaksija na udaljenosti od 5 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje u smjeru sazviježđa Djevice, dok se naš matični planet nalazi na lijevom kraju.

Zahvaljujući strukturi na velikoj skali svemira, znanstvenici Bekey Laba vjeruju da će astronomi od tih podataka imati puno toga za naučiti.

"Ima puno ljepote u tome", rekao je Julien Guy, znanstvenik u Berkeley Labu koji upravlja projektom DESI. "U distribuciji galaksija na 3D karti postoje ogromne nakupine, filamenti i praznine. One su najveće strukture u svemiru. Ali unutar njih nalazite otisak vrlo ranog svemira i povijest njegovog širenja od tada."

DESI prikuplja detaljne podatke o spektru boja galaksija, koji mogu otkriti koliko je udaljena određena galaksija. Budući da se svemir neprestano širi, svjetlost iz udaljenijih galaksija postaje rastegnuta, tako da se njezine valne duljine pomiču dalje prema crvenom kraju spektra. Stoga, općenito govoreći, galaksije koje izgledaju više crvene boje su dalje, a DESI to koristi za izgradnju svoje karte u tri dimenzije.

Postavljen na Mayall teleskop u Arizoni, DESI izvodi mjerenja koristeći prilično jedinstvenu postavku. Svjetlost prolazi kroz šest velikih leća, a zatim se hvata nizom optičkih kabela kojima upravlja 5000 robotskih pozicionera, koji mogu pomaknuti kabele na svoje mjesto s preciznošću do 10 mikrona. Odatle se svjetlost šalje u 10 spektrografa, koji je razdvajaju na sastavne boje za analizu.

Trenutna 3D mapa proizvedena je tijekom prvih sedam mjeseci rada DESI-ja 2021. Kad se njegova primarna misija završi 2026. godine, DESI instrument će katalogizirati preko 35 milijuna galaksija, udaljenih čak 11 milijardi svjetlosnih godina. Ova riznica podataka iznijet će na vidjelo nove detalje o galaksijama, crnim rupama, kvazarima i tamnoj energiji, tajanstvenoj sili koja ubrzava širenje svemira.

Više detalja o DESI istraživanju i 3D mapi svemira možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi svemir 3D mapa DESI Berkeley Lab
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->