Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.12.2020. 14:59

IRB 

Online predavanje Nobel na Ruđeru: Crne rupe

Na IRB-u se održava online predavanje na temu Crne rupe - Nobelova nagrada za fiziku 2020. godine.

Online predavanje Nobel na Ruđeru: Crne rupe

Tradicionalni 11. ciklus popularno-znanstvenih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada za prirodne znanosti na Institutu Ruđer Bošković (IRB) ove godine iznimno se održava online.

Treće i posljednje predavanje u ovogodišnjem ciklusu održat će prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod naslovom: 'Crne rupe - Nobelova nagrada za fiziku 2020. godine'

Vernesa Smolčić redovita je profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala fiziku 2004. godine.

Doktorirala je astronomiju na Ruperto Carola University of Heildelberg i Max-Planck Institute for Astronomy u Njemačkoj. Poslijedoktorsko usavršavanje provela je na Caltech-u u Pasadeni (SAD), na European Southern Observatory i Argelander Institute for Astronomy u Njemačkoj.

U znanstveno-istraživačkom radu se bavi opažačkom astrofizikom, aktivnim galaktičkim jezgrama te razvojem galaksija kroz kozmološku povijest.

U predavanju će izložiti pozadinu važnosti otkrića za koja je dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku 2020. godine.

Podsjetimo se, ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dijele Roger Penrose sa Sveučilišta u Oxfordu, Reinhard Genzel s Instituta Max Planck i Andrea Ghez sa Sveučilišta u Kaliforniji iz Los Angelesa.

Polovica nagrade u iznosu od 5 milijuna švedskih kruna otišla je Rogeru Penroseu koji je dio Einsteinove teorije relativnosti vezan uz mogućnost postojanja crnih rupa uspio potvrditi matematički, odnosno dokazati da njihovo postojanje nije nemoguće, pa je švedski komitet povodom dodjele izjavio da je ovaj fizičar i matematičar dao najveći doprinos teoriji relativnosti još od Einsteinova rada, dok Reinhard Genzel i Andrea Ghez dijele drugih 5 milijuna kruna za otkriće supermasivnog kompaktnog objekta u središtu naše galaksije, za koji se vjeruje da predstavlja crnu rupu.

Predavanje možete pratiti online na YouTubeu, sutra 2. prosinca 2020. u 15:15 sati, putem ove poveznice

 Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->