Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.02.2020. 12:41

Dan i noć na PMF-u 

PMF: Festival prirodoslovlja i matematike

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u petak 3. travnja 2020. od 10 do 22 sata organizira manifestaciju Dan i noć na PMF-u.

PMF: Festival prirodoslovlja i matematike

Dan i noć na PMF-u najveći je jednodnevni festival prirodoslovlja i matematike te najveći festival znanosti jednog visokog učilišta u Republici Hrvatskoj, a namijenjen je budućim studentima PMF-a, kao i svoj zainteresiranoj javnosti. 

Manifestacija će se održavati na osam lokacija PMF-a, a njezin je program sastavljen od sedam dijelova: Noć biologije, Fizika danas, Otvoreni dan kemije, Otvoreni dan geologije, Geofizika uživo, Otvoreni dan geografije i Otvoreni dan matematike.

Ovogodišnja tema manifestacije su Olimpijske igre.  U duhu olimpijske godine i Olimpijskih igara u Tokiju, Dan i noć na PMF-u predstavlja znanstvene olimpijske krugove. Sedam odsjeka PMF-a „natjecat“ će se za pažnju posjetitelja s najzanimljivijim informacijama. Koji su kukci rekorderi u našem okolišu? Koje su najveće olimpijske kontroverze? Kako nastaju olimpijske medalje? Što je doping?, samo su neka od pitanja s kojima će se pozabaviti ovogodišnja manifestacija u čitavom nizu predavanja i radionica.

Cilj manifestacije je putem više od 150 popularizacijskih predavanja, interaktivnih radionica, izložbi i vođenih obilazaka približiti znanost javnosti, potaknuti mlade na istraživanje te posjetiteljima svih uzrasta predstaviti ljepotu i zanimljivost prirodoslovlja, matematike i računarstva, kao i njihovu presudnu važnost za razvoj društva.

„Sklonost prema prirodoslovlju treba razvijati svakodnevno te u redovitim oblicima rada s djecom; institucionalno u školama, ali i izvan institucija. Zbog toga su jako važna vidljiva događanja poput Dana i noći na PMF-u. Na ovakvim se događanjima može  izravno vidjeti kako funkcioniraju istraživanja u znanosti te kako znanost nastaje. To je jedinstvena prilika za obilazak laboratorija u kojima se razvijaju buduća svjetski važna znanstvena dostignuća. Na Danu i noći na PMF-u osim što se odgovara na pitanja, i postavlja se puno pitanja na koja djeca mogu odgovoriti vlastitim istraživanjima. S druge strane i sami znanstvenici mogu dobiti ideje što istražiti”, kaže dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

I ove će godine više od tisuću profesora, studenta i djelatnika PMF-a uvesti posjetitelje u laboratorije, praktikume, učionice te im na zanimljiv i poučan način približiti znanost.

Više informacija potražite na ovoj poveznici: https://daninoc.pmf.unizg.hr/

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->