Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2020. 11:34

ESA 

Pretvaranje mjesečeve prašine u kisik

Znanstvenici razvijaju proces koji omogućuje ekstrahiranje kisika iz mjesečeve prašine i dobivanje metalnog praha.

Pretvaranje mjesečeve prašine u kisik

Znanstvenici i inženjeri britanske tvrtke Metalysis u okviru projekta Europske svemirske agencije pod nazivom Space Resources Strategy, razvijaju proces koji omogućuje ekstrahiranje kisika iz mjesečeve prašine, a u tom procesu se dobiva i metalni prah koji bi se mogao koristiti u 3D printerima za izradu materijala potrebnih za konstrukciju baza na Mjesecu.

Kisik koji bi se generirao ovim postupkom najviše će se koristiti za potrebe goriva, ali i za dobivanje zraka za buduće koloniste. Lunarni regolit, tanki sloj prašnjavih stijena koje prekrivaju Mjesec, ne razlikuje se previše od minerala na Zemlji. Njegov sastav čini oko 45 posto kisika koji je vezan uz metale poput titana i željeza. 

Elektrokemijski proces za izvlačenje kisika iz mjesečeve prašine odvija se u specijalno dizajniranoj komori veličine perilice rublja. 

Materijal koji sadrži kisik potopljen je u rastopljenu sol, zagrijanu na 950° C. Kroz nju se zatim provodi struja koja pokreće izvlačenje kisika, njegov izlazak kroz tekuću sol i prikupljanje na elektrodi, a iza tog procesa ostaje smjesa metalnih prahova.

Inženjeri će se u svojem daljem radu baviti procesom podešavanja električne struje i reagenasa kako bi povećali količinu kisika, pokušavajući smanjiti temperaturu potrebnu za njegovo stvaranje. To će pomoći u redukciji energije potrebne za stvaranje kisika, koja je na Mjesecu izuzetno dragocjena. Također će raditi na smanjenju veličine komore u kojoj se odvija proces kako bi se mogla učinkovito transportirati do Mjeseca.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->