Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.11.2020. 14:12

INFN 

Prvi puta otkriveni neutrini iz fuzije zvijezde

Ovo otkriće bi nam moglo pomoći u razumijevanju podrijetla tamne tvari i svemira općenito.

Prvi puta otkriveni neutrini iz fuzije zvijezde

Znanstvenici talijanskog Instituta za nuklearnu fiziku INFN, uspjeli su potvrditi jednu od najvažnijih teorija u fizici zvijezda. Korištenjem Borexino detektora, znanstvenici su po prvi puta otkrili neutrine koji dolaze od fuzije zvijezda. Utvrdili su da čestice koje prolaze kroz detektor proizlaze iz procesa fuzije ugljika, dušika i ikisika (CNO) u srcu zvijezde.

Takvo ponašanje je predviđeno još 1938. godine, no do sada nikada nije potvrđeno, iako znanstvenici detektiraju neutrine još od 1956. godine.

Ključnu ulogu o ovome imao je upravo Borexino detektor, čiji ga dizajn u obliku luka i stalno usavršavanje čine ultra osjetljivim i otpornim na neželjeno kozmičko zračenje.

Ovo je dobrim dijelom iznenađujuće otkriće, jer je CNO fuzija učestalija pojava u velikim i toplijim zvijezdama. Manje svemirsko tijelo poput našeg Sunca stvara samo 1 posto energije u tom procesu. Iz tog razloga ovo otkriće potvrđuje da CNO proces leži iza velikih zvijezda, ali i iza čitavog svemira.

To bi ujedno moglo dovesti i do novih spoznaja o tamnoj tvari u kojoj neutrini imaju veliku ulogu. Asimetrija između neutrina i njihovih relevantnih antičestica mogla bi objasniti zašto u svemiru nema puno poznate antimaterije. Drugim riječima, otkriće bi mogli pomoći u odgovoru na neka od najosnovnijih pitanja o kozmosu.Vezani sadržaji
Ključne riječi Fuzija Zvijezda neutrini INFN Borexino
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->