Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.05.2024. 08:47

University of Washington 

S AI slušalicama čujete samo ono što želite

Neuronska mreža kategorizira zvukove iz okoline, dajući korisnicima mogućnost da izaberu što će čuti.

S AI slušalicama čujete samo ono što želite

Slušalice sa sustavom za poništavanje i uklanjanje pozadinske buke oudličan su izbor za život i rad u glasnim okruženjima. Automatski prepoznaju pozadinske zvukove i poništavaju ih za prijeko potreban mir i tišinu. Međutim, tipično poništavanje buke ne razlikuje neželjene pozadinske zvukove od ključnih informacija, ostavljajući korisnike slušalica nesvjesnima svoje okoline.  

Shyam Gollakota sa Sveučilišta u Washingtonu stručnjak je za korištenje AI alata za obradu zvuka u stvarnom vremenu. Njegov tim stvorio je sustav za ciljano slušanje govora u bučnim okruženjima i razvio slušalice temeljene na umjetnoj inteligenciji koje selektivno filtriraju određene zvukove, a čuvaju druge.

"Zamislite da ste u parku, divite se zvukovima cvrkuta ptica, ali onda imate glasno brbljanje obližnje grupe ljudi koji jednostavno ne mogu prestati pričati," rekao je Gollakota. "Sada zamislite da vam vaše slušalice mogu dati mogućnost da se usredotočite na zvukove ptica dok ostatak buke jednostavno nestane. To je upravo ono što smo namjeravali postići s našim sustavom."

Gollakota i njegov tim kombinirali su tehnologiju za poništavanje buke s neuronskom mrežom temeljenom na pametnom telefonu osposobljenom za prepoznavanje 20 različitih kategorija zvuka iz okoliša. To uključuje budilice, plač beba, sirene, automobilske sirene i pjev ptica. Kada korisnik odabere jednu ili više od ovih kategorija, softver prepoznaje i reproducira te zvukove kroz slušalice u stvarnom vremenu dok filtrira sve ostale.

"Da bismo postigli ono što želimo, prvo nam je bila potrebna visoka razina inteligencije za prepoznavanje svih različitih zvukova u okruženju", rekao je Gollakota. "Zatim smo morali odvojiti ciljne zvukove od svih ometajućih zvukova. Zvukove koje smo izvukli morali smo sinkronizirati s korisnikovim vizualnim osjetilima, jer oni ne smiju čuti nekoga dvije sekunde prekasno. To znači da algoritmi neuronske mreže moraju obrađivati ​​zvukove u stvarnom vremenu ispod stotinke sekunde, što smo i postigli."

Tim je upotrijebio ovaj pristup koji pokreće umjetna inteligencija kako bi se usredotočio na ljudski govor. Oslanjajući se na slične tehnike svjesne sadržaja, njihov algoritam može identificirati govornika i izolirati njegov glas od okolne buke u stvarnom vremenu za jasnije razgovore.

"Imamo vrlo jedinstvenu priliku stvoriti budućnost inteligentnih slušalica koje mogu poboljšati sposobnost ljudskog sluha i povećati inteligenciju kako bi živote učinili boljim", rekao je Gollakota koji će predstaviti svoj rad na sastanku Američkog akustičkog društva i Kanadskog akustičkog udruženja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi University of Washington
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->