Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.01.2023. 14:41

UCONN 

Šator s vodenim hlađenjem za savršeno kampiranje

Istraživači su razvili tekuće hlađenje za šatore koje radi bez struje i snižava temperaturu za 11 °C.

Šator s vodenim hlađenjem za savršeno kampiranje

Koliko god bili ljubitelj kampiranja na otvorenom, vjerojatno vam nije pretjerano ugodno boraviti u šatoru usred ljeta kada su vanjske temperature iznad 30 °C.

Istraživači na na Sveučilištu Connecticut (UCONN) rade na tekućem sustavu za hlađenje šatora koji omogućuje snižavanje unutrašnje temperature bez potrebe za strujom, klima uređajem, posebnim rashladnim tekućinama ili bilo čim složenijim od vode.

Istraživanje se oslanja na posebnu tkaninu za šator izrađenu od titan dioksida, koja izvlači vodu iz spremnika pričvršćenih oko baze šatora i raspršuje je po površini tkanine. Voda isparava na vrućini, stvarajući učinak hlađenja koji navodno može sniziti unutarnju temperaturu za 11 °C u usporedbi s vanjskom temperaturom.

Galon (3,8 L) vode dovoljan je za puna 24 sata hlađenja, a istraživači surađuju s UCONN-ovim uredom za komercijalizaciju tehnologije na mogućnosti lansiranja tržišnog proizvoda.

Uz rekreacijsko kampiranje, istraživači ovu inovaciju vide korisnom za profesionalne primjene poput vojske, šumarstva i službe spašavanja, a navodno već postoji veliki interes industrije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi šator tekuće hlađenje UCONN
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->