Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.06.2024. 14:09

Boeing 

Starliner s posadom napokon pristao na ISS

Nakon brojnih odgoda s lansiranjem i drugih problema, Butch Wilmore i Suni Williams su napokon stigli na ISS.

Starliner s posadom napokon pristao na ISS

Boeingov Starliner je postao nova letjelica kojom će NASA prevoziti astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju.

Svemirska letjelica u vlasništvu i pod upravom Boeinga  poletjela  u srijedu iz Space Launch Complexa 41 na Floridi. Starliner je potom započeo planiranu seriju pokretanja potisnika kako bi prvo podigao Starlinerovu orbitu, a zatim precizirao njegovu putanju do svemirske postaje.

Butch Wilmore i Suni Williams izvršili su ručne provjere upravljanja i navigacije na Starlineru tijekom leta do postaje kako bi potvrdili da sustavi ispravno rade.

Također su demonstrirali sustav ručne kontrole svemirske letjelice, koji omogućuje astronautu da preuzme sve operacije Starlinera ako je potrebno.

Opremljen najsuvremenijim senzorima i složenim računalima za let, Starliner je izvodio manevre autonomno dok je njegova posada procjenjivala svaki korak i bila spremna uskočiti u proces ako je potrebno.

Starliner je postupno sustigao stanicu, a zatim krenuo ispred nje, savršeno se poravnavši s prednjim otvorom ISS-a, a ubrzo potom se spojio s postajom, nakon čega su astronauti prešli u ISS na opće oduševljenje čitave posade ISS-a, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada je Starliner dizajniran za prijevoz 7 astronauta ovaj let se provodi se s dvoje ljudi kako bi se dokazalo da svi sustavi rade kako se očekuje. Potvrda ispravnog rada niza senzora i sustava zapravo je primarni zadatak za Wilmorea i Williamsa tijekom osam do deset dana koliko su na ISS-u. Također će raspakirati određeni broj teretnih kontejnera u orbiti i premjestiti ih u postaju prije ponovnog ukrcaja na Starliner za povratni let do slijetanja na kopno na jugozapadu Amerike.

"Imali smo idealan početak za ovaj test leta na kojem naš tim radi već neko vrijeme," rekao je Mark Nappi iz Boeinga, voditelj programa za Starliner. "Bit ćemo oprezni s ovom letjelicom, pazeći da slušamo što nam njezini sustavi govore. Za sada nam Starliner govori sve što želimo čuti, ali ništa ne uzimamo zdravo za gotovo." 

Treba naglasiti da ni pristajanje nije prošlo bez određenih problema, jer je povezivanje nakratko odgođeno nakon što se pet od 28 Starlinerovih potisnika pokvarilo.

NASA i Boeing zaključili su da gubitak nije ugrozio misiju, a Wilmore i Williams ponovno su pokrenuli tri od njih, osiguravajući dovoljno redundancije za nastavak.

Nakon dovršetka niza postupaka za potpuno povezivanje sustava Starlinera s ISS-om, Wilmore i Williams otvorili su otvor Starlinera i pridružili se sedam članova posade ISS-a.

"Butch i Suni, drago nam je što vas vidimo", rekao je Oleg Kononenko, trenutni zapovjednik ISS-a, dok su Wilmore i Williams plutali kroz otvor u glavni dio postaje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Boeing
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->