Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Starlinerovim astronautima boravak na postaji još produžen
Članak
Objavljeno: 19.06.2024. 16:07

NASA 

Starlinerovim astronautima boravak na postaji još produžen

NASA i Boeing su ponovno odlučili produžiti boravak astronautima na ISS-u zbog problema s potisnikom.

Starlinerovim astronautima boravak na postaji još produžen

Sunita Williams i Butch Wilmore ostat će na ISS-u najmanje do 26. lipnja, jer NASA i Boeing koriste dodatno vrijeme za nastavak procjenjivanja problema s potisnicima koji su ometali prvi pokušaj pristajanja Starlinera na ISS 6. lipnja.

"Želimo našim timovima dati malo više vremena da pogledaju podatke, naprave neke analize i uvjere se da smo doista spremni za povratak kući", rekao je Steve Stich, voditelj NASA-inog programa za komercijalne posade, tijekom telekonferencije s novinarima.

Stich je ponovio da je pet od 28 Starlinerovih reakcijskih kontrolnih potisnika otkazalo tijekom završne faze susreta s ISS-om 6. lipnja, iako su se četiri od njih kasnije vratila u pogon.

Problemi Starlinera s pristajanjem na ISS započeli su još 2022. godine, kada su inačici letjelice bez posade također bili pokvareni potisnici uslijed curenja helija.

Tijekom ove misije pojavilo se nekoliko novih curenja helija, a analiza grešaka je u tijeku kako bi se otkrilo što se dogodilo. Stich smatra da curenje helija i problemi s potisnicima imaju različite uzroke, a pregled podataka se nastavlja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Starliner
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->