Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.12.2021. 15:07

bit.bio 

Startup proizvodi i programira ljudske stanice

Stvaranje stanica po narudžbi moglo bi transformirati testiranje i pomoći u razvoju novih terapija za razne bolesti.

Startup proizvodi i programira ljudske stanice

Gotovo svaka ljudska stanica sadrži genetske informacije koje su joj potrebne da postane bilo koja druga vrsta stanice. Stanica kože, na primjer, ima iste gene kao mišićna stanica ili neuron mozga, ali u svakoj vrsti stanice samo su neki od tih gena uključeni, dok drugi "šute". Ako razumijemo recept koji stoji iza svake vrste stanice, teoretski možemo upotrijebiti ove informacije za izradu svake pojedine vrste stanice u ljudskom tijelu.

To je cilj Marka Kottera, izvršnog direktora i suosnivača tvrtke bit.bio sa sjedištem u Cambridgeu u Velikoj Britaniji koja želi revolucionirati klinička istraživanja i otkrivanje lijekova proizvodnjom precizno dizajniranih serija ljudskih stanica.

Temeljna znanstvena istraživanja novih lijekova i tretmana često započinju testovima na miševima ili na najčešće korištenim ljudskim staničnim linijama - stanicama bubrega i stanicama raka vrata maternice. To može biti problem, jer stanice na kojima se eksperimentira mogu imati velike razlike u odnosu na stanice na koje bi lijek kandidat trebao ciljati u ljudskom tijelu. Lijek koji djeluje na miša može se pokazati da ne djeluje kada se testira na ljudima.

"Ne postoji miš na ovoj planeti koji je ikada bolovao od Alzheimerove bolesti", kaže Kotter. Ali testiranje potencijalnog lijeka za Alzheimerovu bolest na ljudskoj moždanoj stanici dizajniranoj da ima znakove Alzheimerove bolesti moglo bi dati mnogo jasniji pokazatelj hoće li taj lijek biti uspješan.

"Svaka vrsta stanice ima svoj mali program ili poštanski broj, odnosno kombinaciju faktora transkripcije koji je definira", kaže Kotter. Umetanjem pravog programa u matičnu stanicu, istraživači mogu aktivirati gene koji kodiraju te čimbenike transkripcije i pretvoriti matičnu stanicu u specifičnu vrstu zrele stanice. Nažalost, biologija ima način da uzvrati. Stanice često utišaju te gene, zaustavljajući proizvodnju transkripcijskih čimbenika. Kotterovo rješenje koje je otkriveno kao dio njegovog istraživanja na Sveučilištu Cambridge je ubaciti ovaj program u područje genoma koje je zaštićeno od utišavanja gena, nešto što Kotter naziva "genetskom sigurnom lukom".

Bit.bio trenutno prodaje dvije različite reprogramirane stanične linije: mišićne stanice i specifičnu vrstu moždanog neurona, no plan je stvoriti stanične linije po mjeri za upotrebu u farmaceutskoj industriji i akademskim istraživanjima.

"Ono što sada radimo s našim partnerima u industriji je stvaranje genetskih modifikacija koje su relevantne za bolesti", kaže Kotter. Ovaj pristup uspoređuje s pokretanjem softvera na računalu. Umetanjem pravog dijela koda u genom stanice možete kontrolirati kako se ta stanica ponaša. "To znači da sada možemo pokretati programe i reprogramirati ljudske stanice", kaže Kotter. Tehnologija reprogramiranja stanica također bi mogla pomoći u razvoju potpuno novih vrsta liječenja, kao što je stanična terapija.

Bit.bio kaže da bi tehnologija tvrtke mogla pomoći u smanjenju troškova stanične terapije i olakšati proizvodnju imunoloških stanica u velikim razmjerima.

Eto vam još jednog biznisa koji do jučer nije postojao.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->