Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.01.2022. 13:08

NASA 

Teleskop od 10 milijardi dolara se uspješno raskrilio

NASA dovršava postavljanje svemirskog teleskopa James Webb (JWST) u funkciju.

Teleskop od 10 milijardi dolara se uspješno raskrilio

NASA je jedan veliki korak bliže stavljanju James Webb svemirskog teleskopa (JWST) u službu. Agencija je uspješno raskrilila JWST-ovo osnovno zrcalo presvučeno zlatom iz oblika lepeze u finalni oblik, čime je uspješno izvedena najkritičnija faza misije.

Vodstvo misije još mora poravnati optiku teleskopa pomicanjem segmenata primarnog zrcala, što je proces koji će trajati čitavih mjesec dana, no najkritičnije faze postavljanja teleskopa su odrađene, što je važan znak da je uređaj vrijedan 10 milijardi dolara u dobrom stanju.

JWST također još mora odraditi treće paljenje motora za finalnu korekciju putanje dok se kreće prema L2 Lagrange točki između Zemlje i Sunca s koje će astronomi proučavati infracrveno svjetlo iz svemira bez smetnji, što će im potencijalno ponuditi uvid u rani svemir koji se nije mogao vidjeti s Hubbleom i drugim teleskopima.

Prve slike s teleskopa neće biti dostupne do ljeta, a moglo bi potrajati mnogo dulje prije nego što se prevedu u značajna otkrića.

Unatoč tome, implementacija je veliki uspjeh, jer NASA-ina svemirska zvjezdarnica pokazuje da su projekti poput ovog održivi, ​​čak i ako je malo vjerojatno da će biti uobičajeni u bliskoj budućnosti zbog dugogodišnjeg razvoja i visokih cijena izrade.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA svemir Teleskop JWST
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->