Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.11.2020. 12:33

Konjunkcija 

U božićnom tjednu ćemo vidjeti dvostruki planet

Jupiter i Saturn će se 21. prosinca na našem noćnom nebu približiti najviše u zadnjih 800 godina.

U božićnom tjednu ćemo vidjeti dvostruki planet

Konjunkcija označava pojavu kada dva nebeska tijela imaju približno jednak položaj na noćnom nebu u očima promatrača sa Zemlje. Znanstvenik astronom Patrick Hartigan sa Sveučilišta Rice, upozorava nas na jednu prilično rijetku konjukciju Jupitera i Saturna koju ćemo imati priliku gledati u božićnom tjednu, odnosno u ponedjeljak 21. prosinca ove godine, kada će ta dva planeta međusobno biti bliža nego u zadnjih 800 godina, a ta će nam pojava izgledati poput dvojnog planeta.

"Konjunkcija između ta dva planeta je prilično rijetka i ponavlja se svakih 20 godina, no ova konjunkcija je izuzetno rijetka jer će planeti izgledati kao da su gotovo naslonjeni jedan na drugi", navodi Patrick Hartigan i dodaje da se nešto takvo zadnji puta moglo vidjeti 4. ožujka 1226. godine.

Jupiter i Saturn se približavaju jedan drugom još od ljeta ove godine, a najbliže ćemo ih vidjeti u razdoblju između 16. i 25. prosinca ove godine, kada će ih razdvajati manje prostora od promjera punog Mjeseca, dok će 21. prosinca taj razmak iznositi jednu petinu veličine promjera punog Mjeseca. 

Astronomi i hobisti koji će tada gledati planete teleskopom, imat će jedinstvenu priliku da u istom "kadru" gledaju oba planeta i nekoliko njihovih najvećih mjeseca.

Mada će u najboljem pogledu na ovu konjunkciju uživati ljudi koji žive na području ekvatora, moći će se pratiti s bilo kojeg mjesta na Zemlji, dakako ako to vremenske prilike dozvole.

Još jednu takvu konjunkciju će moći vidjeti oni stanovnici našeg planeta koji budu živi 15. ožujka 2080. godine, a nakon toga ćemo trebati čekati do 2400. godine.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->