Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Ultratanka tetovaža pruža dodirne povratne informacije
Članak
Objavljeno: 29.11.2023. 09:13

Talijanski institut za tehnologiju 

Ultratanka tetovaža pruža dodirne povratne informacije

Istraživači su razvili ultratanku elektroničku tetovažu sposobnu reproducirati lokalizirani osjećaj dodira kod nositelja.

Ultratanka tetovaža pruža dodirne povratne informacije

Dodir je naše temeljno osjetilo, a dodirivanje okoline i opažanje taktilnih osjeta iz vanjskih podražaja gotovo je potpuno automatska vještina.

Stoga bi repliciranje taktilnih osjeta u umjetnim nosivim uređajima moglo pronaći višestruku namjenu, poput reprodukcije osjetilnih povratnih informacija kod amputiranih osoba pomoću robotskog uda, kontrole daljinski upravljanih robota s većom preciznošću, pružanja informacija slijepim osobama putem takozvanih 'Brailleovih zaslona' ili kao sučelja u virtualnim okruženjima i videoigrama, poboljšavajući imerzivno iskustvo korisnika.

Novi sustav, koji su razvili Arianna Mazzotta i Virgilio Mattoli s Talijanskog instituta za tehnologiju IIT, elektronička je tetovaža debela nekoliko mikrometara i dizajnirana da pobudi taktilni osjećaj, dakle da generira silu koja "gura" kožu osobe koja je nosi.

Istraživački tim demonstrirao je funkcioniranje jedne 'taktilne' točke i radi na implementaciji zaslona koji će uključivati ​​nekoliko taktilnih piksela, nazvanih taxeli, koji se mogu aktivirati neovisno jedan o drugom, a koji će omogućiti reprodukciju slova, brojki, kao i usmjerenih i dinamičkih uzoraka na koži.

Ultratanki nosivi uređaj sposoban reproducirati lokalizirani osjet dodira

 

Taktilna naprava temelji se na sustavu elektro-termo-pneumatske aktivacije, koja se sastoji od električnog zagrijavanja, na brz i vrlo lokaliziran način i malog volumena zraka zatvorenog između dva vrlo tanka filma. Dok se širi, zrak stvara sile i pomake na koži koja je u kontaktu, stvarajući taktilni osjećaj. Zbog svoje vrlo male debljine, tetovaža je praktički neprimjetna nakon što se prenese na kožu, što je ključno za njenu potencijalnu primjenu kao taktilnog zaslona.

Štoviše, za razliku od većine drugih uređaja dizajniranih i predloženih do sada za generiranje taktilnih senzacija putem sila i deformacija, ovaj sustav može raditi napajan malom baterijom, pri niskim naponima, osiguravajući potpunu sigurnost za osobu koja ga nosi.

Preliminarni rezultati testa uporabe pokazali su veliko obećanje u pogledu funkcionalnosti, sugerirajući korištenje ove tehnologije kao mogućeg novog standarda u proizvodnji laganih, prijenosnih i energetski učinkovitih taktilnih zaslona.

Istraživanje objavljeno u časopisu Advanced Electronic Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->