Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.01.2023. 14:15

North Carolina State University 

Utrazvučni tornado razbija krvne ugruške

Novi alat i tehnika ​​koja koristi vrtložni ultrazvuk služi za razbijanje krvnih ugrušaka u mozgu.

Utrazvučni tornado razbija krvne ugruške

Istraživači Sveučilišta North Carolina State razvili su novi alat i tehniku ​​koja koristi "vrtložni ultrazvuk", neku vrstu ultrazvučnog tornada, za razbijanje krvnih ugrušaka u mozgu. Novi pristup djeluje brže od postojećih tehnika za uklanjanje ugrušaka nastalih u in vitro modelu tromboze cerebralnog venskog sinusa (CVST).

"Naš prethodni rad bavio se različitim tehnikama koje koriste ultrazvuk za uklanjanje krvnih ugrušaka koristeći ono što su u biti valovi usmjereni prema naprijed", kaže Xiaoning Jiang, suautor rada o radu. "Naš novi rad koristi vrtložni ultrazvuk, gdje ultrazvučni valovi imaju spiralnu valnu frontu. Drugim riječima, ultrazvuk se vrti dok se kreće naprijed".

CVST se javlja kada se krvni ugrušak formira u venama odgovornim za odvod krvi iz mozga. Novi alat sastoji se od jedne sonde koja je posebno dizajnirana za proizvodnju vrtložnog efekta. Sonda je dovoljno mala da se ugradi u kateter, koji se zatim dovodi kroz krvožilni sustav do mjesta krvnog ugruška.

Za in vitro testiranje dokaza koncepta, istraživači su koristili kravlju krv u 3D printanom modelu cerebralnog venskog sinusa.

"Na temelju dostupnih podataka, farmaceutske intervencije za otapanje CVST krvnih ugrušaka traju najmanje 15 sati, a u prosjeku oko 29 sati", kažu istraživači. "Tijekom in vitro testiranja, uspjeli smo otopiti akutni krvni ugrušak za manje od pola sata."

Istraživači su također proveli testove kako bi utvrdili je li vrtložni ultrazvuk uzrokovao oštećenje crvenih krvnih stanica. Utvrdili su da nije bilo značajnijeg oštećenja crvenih krvnih stanica.

"Sljedeći korak je da izvedemo testove koristeći životinjski model kako bismo bolje utvrdili održivost ove tehnike za CVST tretman", kaže Jiang. "Ako ti testovi budu uspješni, nadamo se da ćemo nastaviti klinička ispitivanja."

Znanstveni rad objavljen u časopisu Research možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->