Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.01.2022. 15:07

Svemir 2022. 

Uzbudljive svemirske misije za 2022

Najvažnije ovogodišnje svemirske misije posvećene su Marsu, Mjesecu i asteroidima.

Uzbudljive svemirske misije za 2022

Kraj protekle 2021. godine u domeni svemirskih istraživanja pripao je lansiranju James Webb Space Teleskopa (JWST-a) koji je u svemir krenuo točno na Božić, a uskoro će započeti s istraživanjima koja bi mogla dovesti do možda najvećih otkrića ikada u astronomiji.

No ni ova 2022. godine neće biti lišena velikih visokobudžetnih svemirskih misija koje će nas odvesti put Mjeseca, Marsa i asteroida.

Mjesec

NASA-in Artemis program povratka čovjeka na Mjesec ove godine će napokon krenuti u svemir. Nakon što je NASA razvila novu generaciju raketa Space Launch System (SLS) koje će naslijediti Saturn V iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća kojom su ljudi došli do našeg prirodnog satelita, u ožujku ove godine će put svemira krenuti Artemis 1 misija. Ta misija bez posade u trajanju od 3 tjedna, odvest će Orion kapsulu za posadu u orbitu Mjeseca, pri čemu će se najviše približiti na 100 km iznad njegove površine.

artemis_1_map_october_2021

SLS bi jednog dana trebao prevoziti astronaute do nove generacije svemirske postaje Gateway koja će biti pozicionirana u orbiti Mjeseca i služiti kao međupostaja iz koje će se astronauti spuštati na Mjesec i vraćati s njega.

Mjesec će biti target i drugih svemirskih agencija u 2022. godini. Južna Koreja planira lansirati svoju prvu lunarnu misiju Korea Pathfinder Lunar Orbiter u kolovozu, a ruski Roscosmos želi spustiti na južni pol Mjeseca letjelicu Luna 25.

Psyche asteroid

Sredina 2022. će biti namijenjena lansiranju NASA-ine misije na asteroid Psyche koji orbitira između Marsa i Jupitera. Ovaj asteroid klase M je izrađen od metala, što ga čini sličnim jezgri Zemlje.

psyche

Obzirom da nemamo tehnologiju koja bi nam omogućila da dođemo do Zemljine jezgre, ovo će biti prilika da od asteroida naučimo nešto novo o našem planetu. Psyche misija bi do asteroida trebala stići 2026. godine. 

Dart misija

Ubrzo nakon lansiranja Psyche misije u svemir, misija Dart koja je lansirana u studenom 2021. trebala bi stići na svoju destinaciju krajem rujna 2022.

Y8r6pNqDsy4ExggvMm6pw7

Dart ili "double asteroid redirection test" stiže do asteroida Didymos i njegovog manjeg pratitelja Dimorphosa koji kruži oko njega. Cilj misije je zabiti Dart letjelicu u Dimorphos i pomaknuti ga za jedan stupanj iz njegove putanje, kako bi se otkrilo možemo li na taj način mijenjati putanju potencijalno opasnih asteroida koji bi jednog dana mogli zaprijetiti Zemlji. 

ExoMars

U rujnu 2022. Europska svemirska agencija u svemir lansira idući dio svoje ExoMars misije koja se radi u suradnji s ruskim Roscosmosom.

ExoMars_rover_pillars

Prvi dio misije je bio Trace Gas Orbiter, koji je u orbitu crvenog planeta stigao krajem 2016. godine s ciljem analiziranja plinova koji se isparavaju s planeta, a sada bi prema Marsu trebao stići drugi dio, rover Rosalind Franklin, čija će uloga biti tražiti znakove prijašnjeg života. Ako sve protekne prema planu, rover će stići na Mars 2023., kada bi trebao započeti s istraživanjima koja nas posebno zanimaju jer Rosalind Franklin sadrži najsavršeniji laboratorij za potragu za životom koji je ikada lansiran u svemir.

starship

Kao što možete vidjeti, čeka nas uzbudljiva godina svemirskih istraživanja koja će započeti u ožujku lansiranjem SLS-a prema Mjesec, a tu nismo računali SpaceX koji bi ove godine u svemir trebao lansirati Starship raketu, koja će jednog dana također služiti za lansiranja velikih količina tereta i putnika u orbitu Zemlje, na Mjesec i Mars.

Tko će sve od bogataša letjeti ove godine da mu dupe vidi svemir, u ovom članku također nismo spominjali, no budite sigurni da će te misije u većini masmedija imati veći odjek nego prava znanstvena istraživanja. Stoga se vi radije držite Vidi.hr portala. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->