Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.11.2022. 14:57

Dishbrain 

Uzgojene moždane stanice igraju videoigru Pong

Istraživači su u laboratoriju uzgojili 800.000 moždanih stanica koje su naučile igrati videoigru Pong iz 1970-ih.

Uzgojene moždane stanice igraju videoigru Pong

Pong je jedna od prvih videoigri u povijesti gaminga u kojoj igrate neku bazičnu varijantu tenisa protiv računala ili drugog igrača, a bio je jako popularan 1972. godine.

Dr. Brett Kegan iz tvrtke Cortical Labs, tvrdi da je stvorio prvi "osjećajni" mozak uzgojen u laboratoriju od 800.000 moždanih stanica pod nazivom Dishbrain koji može preuzeti informacije iz vanjskog izvora, obraditi ih i zatim odgovoriti na njih u stvarnom vremenu.

Taj mozak Kegan i njegov tim su prvi puta uključili u vanjsko okruženje, u ovom slučaju u video igru, i s njim komunicirali (igrali Pong).

Pong je računalna igra u kojoj je cilj pomaknuti traku (reket) s lijeve strane kako bi se spriječilo da mali kvadrat (lopta) sklizne pokraj te svojim "reketom" odigrati loptu da bude neobranjiva protivniku.

Cortical Labsov "mini-mozak" na čipu naučio je igrati Pong za samo pet minuta i mada je često promašivao loptu, stopa uspješnosti je bila daleko iznad faktora slučajnosti.

"Iako bez svijesti ne zna da igra pong na način na koji bi igrao ljudski igrač, vrlo je uspješan u igri", naglašavaju istraživači.

Dr. Kagan se nada da bi se tehnologija na kraju mogla koristiti za testiranje liječenja neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest.

Cells-with-DAPI-BIII-488-MAP2-555-Neun-647-1-scaled

Nakon ovoga dr. Kagan planira Dishbrain "opiti" alkoholom kako bi vidio koliko će pijanstvo utjecati na igranje Ponga. "Ako reagira na sličan način kao ljudski mozak, to bi pokazalo koliko bi sustav mogao biti učinkovit kao eksperimentalna zamjena".

Istraživači kažu da su njihovi mini mozgovi prilagodljiviji od trenutnih sustava umjetne inteligencije i stoga bi mogli pružiti osnovu za prilagodljivije robote.

Mini-mozgovi na čipu će vjerojatno postati složeniji kako istraživanje bude napredovalo, ali tim dr. Kagana radi s bioetičarima kako bi osigurali da slučajno ne stvore svjesni mozak, sa svim etičkim pitanjima koja bi se pojavila.

"Ova nova tehnologija djeluje vrlo slično računalnoj industriji u povoju, kada su prvi tranzistori bili ne baš pouzdani prototipovi, ali nakon godina predanog istraživanja, doveli su do ogromnih tehnoloških čuda diljem svijeta", kaže Kegan.

Znanstveni rad objavljen u časopisu Cell Neuron možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->