Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.12.2020. 14:21

JAXA 

Uzorci s asteroida Ryugu podsjećaju na ugljen

Japanska svemirska egencija otvorila je komore B i C s kapsule s uzorcima letjelice Hayabusa2.

Uzorci s asteroida Ryugu podsjećaju na ugljen

Ubrzo nakon povratka kapsule s Hayabusa2 letjelice na Zemlju, JAXA je pokazala prve uzorke prikupljene na asteroidu Ryugu. Ti kamenčići su se nalazili u komori A, što znači da su prikupljeni tijekom prvog "touchdowna" u veljači prošle godine.

Epf5P5tU8AA1CS3

Japanska svemirska agencija sada je pokazala i prve fotografije uzoraka iz komore C, koji su prikupljeni nakon "pucanja" u asteroid u lipnju 2019. godine, što znači da dolaze s veće dubine, iz kratera koji je nastao nakon eksplozije.

JAXA je sada pokazala te uzorke iz komore C te je naglasila da u komori B nije bilo uzoraka, jer ona nije niti bila namijenjena za njihovo prikupljanje.

Znanstvenici se nadaju da će uzorci iz komore C ponuditi bolje dokaze o nastanku sunčevog sustava u ranom razdoblju, obzirom da nisu kontaminirani svemirskim okruženjem,

Najveći uzorci iz komore C koji djeluju poput komadića ugljena, veličine su oko 1 cm, a među njima se nalazi i komadić aluminija od "metka" kojim je gađan asteroid (naslovna slika desno), mada to još treba službeno potvrditi.Vezani sadržaji
Ključne riječi asteroid JAXA uzorci Hayabusa2 Ryugu
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->