Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.01.2022. 11:16

University of Minnesota 

VIDEO: 3D printanje OLED zaslona kod kuće

Znanstvenici iz Minnesote kažu da nema razloga kupovati zaslone ako ih možete sami izrađivati doma.

VIDEO: 3D printanje OLED zaslona kod kuće

Kada vam se zaslon na nekom telefonu ili gadgetu ošteti ili pokvari sigurno vam ne pada na pamet da biste ga išli popravljati, već obično odnesete uređaj na servis gdje vam ugrade novi, ili jednostavno kupite novi.

Znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti razvili su nešto što nazivaju prvim 3D printanjem savitljivih OLED zaslona, što bi nam u teoriji moglo omogućiti da zaslone popravljamo ili izrađujemo doma.

Novi pristup kombinira dvije metode 3D ispisa za ispis šest slojeva potrebnih za funkcionalan prikaz. Tim je koristio ekstruzijski tisak za izradu elektroda, enkapsulacije, izolacije i međuspojeva, dok su aktivni slojevi obojeni sprejom na sobnoj temperaturi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prošli pokušaji različitih timova imali su problema s ujednačenošću svjetla ili su se oslanjali na tehnike izvan 3D ispisa za postavljanje nekih komponenti, poput centrifugiranja ili termičkog isparavanja.

Prototip Sveučilišta u Minnesoti širok je samo 1,5 inča i koristio je samo 64 piksela. Svaka praktična upotreba zahtijevala bi mnogo veće rezolucije (zaslon od 1080p zahtijeva više od 2 milijuna piksela), a znanstvenici također žele poboljšati svjetlinu.

Također bi moglo potrajati neko vrijeme za prilagodbu tehnologije za kućnu upotrebu. Valja reći da je sveučilište koristilo prilagođeni 3D pisač koji, kako kažu, "košta koliko i Tesla Model S", pa bi moglo potrajati neko vrijeme dok metoda ne bude održiva na pisačima kakve si svatko od nas može priuštiti.

Nova tehnologija otvara vrata brojnim mogućnostima i primjenama 3D ispisa OLED zaslona kod kuće. Osim uradi sam popravaka, ovo bi vam moglo pomoći da sami izradite kućne gadgete s prilagođenim zaslonima, iako mislimo da će se time ipak više baviti tvrtke i servisi nego sami korisnici.

Čitavu znanstvenu studiju o izradi ovih zaslona objavljenu u časopisu Science Advances možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->