Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.06.2018. 13:06

University of Bonn 

VIDEO: AI gleda 5 minuta u budućnost

Znanstvenici razvili računalni program koji može predviđati buduće akcije.

VIDEO: AI gleda 5 minuta u budućnost

Računalni znanstvenici Sveučilišta u Bonnu razvili su softver koji može gledati 5 minuta u budućnost. Program prvo iz video isječaka uči tipičnu sekvencu sastavljenu od akcija poput kuhanja. Temeljem naučenog AI potom može precizno predvidjeti nove situacije, odnosno znati kada će kuhar u kojem trenutku izvesti određenu akciju.

Znanstvenici ovo uspoređuju sa savršenim batlerom koji osjeća želje svojeg gazde prije nego ih isti izrazi. Dr. Jürgen Gall, voditelj tima koji je razvio ovaj softver, navodi kako on računala uči nečem sličnom. "Želimo predvidjeti tajming i trajanje aktivnosti, minutama ili čak satima prije nego što se dogode", navodi dr. Gall.

Rezultat toga je samouki računalni program kojeg su između ostaloga uvježbavali pomoću 40 video filmova u kojima izvođači pripremaju različite salate. Video filmovi traju oko 6 minuta i sadrže oko 20 akcija u prosjeku. Pored toga sadrže i precizne detalje o tome kada je neka akcija započela i koliko je trajala.

Računalo je potom gledalo filmove punih 4 sata i za to vrijeme naučilo koja akcija obično slijedi iza koje tijekom izvršavanja određene zadaće, s time da su sekvence bile različite, obzirom da svaki kuhar ima svoj vlastiti pristup i izvodi akcije drugim redoslijedom. 

Nakon toga program su testirali na taj način da su mu pustili prvih 20-30 posto novog filma, a potom je trebao predvidjeti što će se događati do kraja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Dr. Gall kaže da se softver pokazao uspješnim za predviđanje događaja koji slijede u skorom vremenskom razdoblju s točnošću od 40%, da bi mu uspješnost predviđanja padala kada su od njega zatražili da pogleda 3 minute dalje u budućnost, no i tada je bio točan oko 15%.

Mada to znanstvenici ne govore, očito je da ovakvi algoritmi predviđanja mogu biti iskorišteni u svrhe marketinga i nadzora pa vjerujemo da ćemo nešto slično uskoro susresti u budućim digitalnim asistentima i personaliziranom oglašavanju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam