Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.11.2022. 13:08

ESA 

VIDEO: ESA odabrala 17 astronauta iz zemalja članica

Europska svemirska agencija odabrala je 17 novih kandidata za astronaute među više od 22.500 prijavljenih iz svih svojih država članica.

VIDEO: ESA odabrala 17 astronauta iz zemalja članica

Generalni direktor ESA-e Josef Aschbacher predstavio je članove ESA-ine klase astronauta 2022., prve nove regrute u 13 godina, koji su odabrani međi više od 22 tisuće odabranih kandidata.

“Danas želimo dobrodošlicu 17 članova nove ESA-ine klase astronauta 2022. Ova ESA-ina klasa astronauta donosi ambiciju, talent i raznolikost u mnogo različitih oblika – kako bi potaknula naša nastojanja i našu budućnost. Kontinuirano istraživanje u niskoj Zemljinoj orbiti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, naprijed do Mjeseca i dalje", rekao je glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher.

ESA-in direktor ljudskog i robotskog istraživanja, David Parker, dodao je "Ovo je izvanredno vrijeme za ljudske svemirske letove i za Europu. Nakon uspješnog lansiranja Artemisa I s ESA-inim europskim servisnim modulom koji pokreće Orion do Mjeseca, mi smo na čelu ljudskog istraživanja svemira. Oduševljeni smo što imamo ovu skupinu iznimno talentiranih ljudi, koji će nastaviti europsku znanost i operacije na Međunarodnoj svemirskoj postaji i izvan nje."

ESA-ini novi kandidati za astronaute preuzet će dužnost u Europskom astronautskom centru u Kölnu u Njemačkoj. Oni će biti obučeni prema najvišoj razini standarda kako su odredili partneri Međunarodne svemirske postaje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

ESA je odabrala i jednog kandidata za astronauta s tjelesnim nedostatkom. Sudjelovat će u Projektu izvedivosti parastronauta kako bi se razvile opcije za uključivanje astronauta s tjelesnim invaliditetom u ljudske svemirske letove i moguće buduće misije.

Klasa ESA astronauta 2022. uključuje pet karijernih astronauta, 11 rezervnih astronauta, kao i jednog paraastronauta, koji je izgubio nogu u prometnoj nesreći na motociklu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Obzirom da Hrvatska još uvijek nije punopravna članica ESA-a, prvog hrvatskog astronauta ili astronautkinju ćemo čekati još koju generaciju. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA europski astronauti
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->