Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.12.2021. 11:05

Technical University of Denmark 

VIDEO: Izrada najmanjeg božićnog drvca od grafena

Danski znanstvenici daju svoj doprinos proslavi Božića izradom grafenskog drvca.

VIDEO: Izrada najmanjeg božićnog drvca od grafena

Znanstvenici Tehničkog sveučilišta u Danskoj (DTU) tvrde da su proizveli najmanje božićno drvce na svijetu od "čarobnog materijala" grafena.

Ako vam nije poznato, grafen je sloj grafita debljine jednoga atoma i duljine do nekoliko mikrometara, dvodimenzionalna mreža ugljikovih atoma heksagonalne strukture, koji istovremeno predstavlja najtanji i najčvršći poznati materijal.

Proizvedeno od strane znanstvenika DTU-a, božićno drvce je dugačko 14 cm i debljine samo jedne trećine nanometra (nanometar je milijarditi dio metra). Izrezano je iz 10 m dugog svitka grafena, koji je proizveden tako da se najprije izradio grafen na roli bakrene folije, a se odvojio s bakra i prenio na jeftinu polimersku rolu.

Iako je ovo ustaljena metoda proizvodnje grafena, još uvijek je teško provjeriti da grafen nije izgubio svoju funkcionalnost tijekom prijenosa s jedne role na drugu. Tim DTU-a riješio je taj problem koristeći terahercno zračenje, koje se smatra bezopasnim u malim količinama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Točnije, nakon što je grafen prebačen na polimer, prvo je bio podvrgnut terahercnim radio valovima, a zatim skeniran da se vidi koliko je zračenja apsorbirao. Sposobnost grafena da apsorbira takvo zračenje izravno odgovara njegovoj električnoj vodljivosti, tako da sve dok skeniranje pokazuje da jednoliko zrači, trebalo bi biti dobro.

Sada još trebaju otkriti kako ga okititi. Sretan Božić!

Vezani sadržaji
Ključne riječi Grafen božićno drvce DTU
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->