Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.12.2020. 14:52

Jamoca 

VIDEO: Kineski robot se kreće kao Kung Fu majstor

Kineska tvrtka predstavila svoju inačicu spretnog i pametnog četveronožnog robota.

VIDEO: Kineski robot se kreće kao Kung Fu majstor

Kinesku tehnološku tvrtku Tencent najčešće dovodimo u vezu s mobilnim inačicama igara PUBG i Call of Duty, no ona se bavi svim vrstama visokih tehnologija, pa tako u svojem sastavu ima i Tencent Robotics diviziju, tvrtku kćer čiji laboratorij Robotics X razvija robote kojima je zajednička stvar velika autonomija.

Nakon izrade nekoliko autonomnih robota-vozila s kotačima, laboratorij je izradio četveronožnog robota pod nazivom Jamoca, koji uvelike podsjeća na Boston Dynamicsovog robota psa Spota. Glavna razlika i prednost Jamoce u odnosu na Spota je prema tvrdnji kineske tvrtke, naprednija umjetna inteligencija koja robotu pruža znatno veće mogućnosti samostalnog odlučivanja u kretanju, zaobilaženju i prelasku prepreka na terenu kojim se kreće, što su demonstrirali u prelasku preko uspravnih stupova u stilu Kung Fu majstora, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kineski inženjeri posebno ističu činjenicu da robot prelazi preko stupova koji nisu jednako raspoređeni i savršeno balansira pri hodanju takvim terenom, zahvaljujući algoritmu koji u realnom vremenu procesira sliku s njegove prednje kamere i trenutno donosi odluku kojim se putem i kako kretati.

Jamoca robot je težak 70 kg i može hodati, trčati, dijagonalno kaskati, skakati poput psa i navigirati smjerom kretanja na terenu prepunom opasnih rupa i pukotina, a može se uspinjati i na stepenice visine od 60 cm pod kutom od 20 stupnjeva, što mu je velika prednost za akcije spašavanja za koje su ga namijenili.

Njegovo vrijeme donošenja odluka u odabiru načina kretanja iznosi samo 10 milisekundi, pa Kinezi vjeruju da su po svemu uspjeli nadmašiti američkog Spota, mada za sada još nemaju planove za njegovu komercijalizaciju.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->