Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.01.2021. 14:38

Harvard Wyss Institute 

VIDEO: Lasersko navođenje za robotsku kirurgiju

Novi laserski mikrorobot minimalno invazivnu kirurgiju čini znatno preciznijom.

VIDEO: Lasersko navođenje za robotsku kirurgiju

U posljednjih nekoliko godina robotska minimalno invazivna kirurgija je postigla velike uspjehe, no još uvijek ima neka ograničenja, pa se primjerice laserska mikrokirurgija može koristiti samo na dijelovima tijela unutar vidnog polja lasera, dok se operacijom pomoću fleksibilne robotike može pristupiti teško dostupnim područjima, ali može oštetiti okolno tkivo.

Tim robotskih inženjera s Instituta Wyss na Sveučilištu Harvard razvio je način za objedinjavanje obje metode mikrokirurgije, izradom mikrorobota s laserskim upravljačem koji se može pričvrstiti na fleksibilne kirurške uređaje poput kolonoskopa.

Microrobotic-Laser-Steering-Complex-Trajectories

Njihov uređaj koji je otprilike promjera slamke za piće, odnosno promjera od 6 mm i duljine 16 mm, koristi konfiguraciju s tri mala zrcala. Taj mu dizajn omogućuje širok raspon pokreta, tako da kirurzi mogu operirati lezije različitih veličina uz brže rezanje tkiva i minimaliziranje štete.

Uređaj se zasad koristi samo kao dodatak za kirurške endoskope, no znanstvenici vjeruju da ima puno potencijalnih primjena u otorinolaringološkoj kirurgiji, laparoskopiji i gastroenterologiji, a njegovu su učinkovitost demonstrirali simulirajući resekciju polipa u gumenom organu, kao što možete vidjeti u ovom videu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->