Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.05.2023. 18:17

ESA 

VIDEO: Prvi livestream s crvenog planeta

Ovaj prijenos uživo je zasad nešto najbliže što možete doći Marsu i uživati u njegovim vizurama iz orbite.

VIDEO: Prvi livestream s crvenog planeta

Ovaj petak, 2. lipnja, pridružite se ESA-i na prvom livestream YouTube prijenosu izravno s Marsa. ESA kaže da ćete za proslavu 20. rođendana ESA-inog Mars Expressa, imati priliku prići Marsu onoliko koliko je trenutno moguće.

Uključite se kako biste bili među prvima koji će vidjeti nove slike otprilike svakih 50 sekundi dok se emitiraju izravno s VMC kamere na ESA-inom dugovječnom, ali još uvijek vrlo produktivnom marsovom orbiteru.

Mars_Express_article

Tijekom jednosatnog prijenosa uživo u petak, vrijeme između slika snimljenih iz orbite oko Marsa i pojavljivanja na vašem zaslonu bit će oko 18 minuta. To je 17 minuta da svjetlost putuje od Marsa do Zemlje u njihovoj trenutnoj konfiguraciji i oko jedne minute da prođe kroz vodove i servere na zemlji.

U znak proslave dugog i produktivnog života Mars Expressa, timovi Europske svemirske agencije su proveli posljednjih nekoliko mjeseci razvijajući alate koji bi omogućili streaming visokokvalitetnih, znanstveno obrađenih slika, uživo, cijeli sat.

Mars_stack_pillars

No ESA upozorava da mnoštvo toga u livestream prijenosu s Marsa može poći po krivu. "Ovo je stara kamera, izvorno planirana za inženjerske svrhe, na udaljenosti od gotovo tri milijuna kilometara od Zemlje. Ovo još nije isprobano i da budemo iskreni, nismo 100% sigurni da će raditi," objašnjava James Godfrey, voditelj operacija svemirskih letjelica u ESA-inom centru za kontrolu misije u Darmstadtu, Njemačka, no dodaje: "Ali prilično sam optimističan. Obično vidimo slike s Marsa i znamo da su snimljene prije nekoliko dana. Uzbuđen sam vidjeti Mars kakav je sada".

Pridružite se #MarsLIVE streamu 2. lipnja na ESA Youtube kanalu od 17:45 sati u ovom live videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars ESA Mars Express Livestream
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->