Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2020. 13:42

RoboGrammar 

VIDEO: Računalni model za dizajniranje robota

U model ubacite podatke o dijelovima robota i vrsti terena kojim se treba kretati, a on će vam izraditi idealnu konfiguraciju.

VIDEO: Računalni model za dizajniranje robota

Trebate robota koji će se uspinjati stepenicama, prelaziti preko prepreka, klizati ledom? Računalni znanstvenici i studenti MIT-a izradili su računalni model koji će vam pomoći u dizajnu idealne konfiguracije robota člankonošca za različite zadaće i vrste terena.

U taj model pod nazivom RoboGrammar potrebno je unijeti podatke o dijelovima robota koje posjedujete, poput zglobova, nogu, kotača i drugih elemenata, a potom mu kažete za kakvu vrstu terena je namijenjen. Nakon toga RoboGrammar će samostalno generirati i optimizirati strukturu robota, kao i njegov upravljački program.

Allan Zhao, glavni autor ovog projekta i doktorand u MIT-evom CSAIL-u (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory), kaže da RoboGrammar predstavlja način na koji možemo doći do inovativnijih dizajna robota s povećanom učinkovitošću u izvođenju zadaća.

"Na primjer, kada pomislite na robota koji se treba kretati raznovrsnim konfiguracijama terena, odmah ćete početi razmišljati o četveronožnom robotu nalik na psa. Mi se pitamo je li to doista najoptimalniji dizajn", navodi Zhao, čiji tim je spekulirao o puno inovativnijim dizajnima koji bi mogli poboljšati učinkovitost. Stoga je njihov računalni model napravljen bez utjecaja prijašnjih tipova dizajna, već ima mogućnost samostalnog dizajniranja najoptimalnijih robota uz samo nekoliko osnovnih pravila, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Također ističu da RoboGrammar nisu razvijali prema drugim robotima, već prema uzorima iz životinjskog svijeta, posebice člankonošcima. Stoga su u model ubačene osobine različitih člankonožaca, uključujući insekte, pauke i jastoge. "Člankonošci su dobar primjer uspjeha evolucije i čine oko 80 posto poznatih životinjskih vrsta. Karakterizira ih središnje tijelo s različitim tipovima segmenata, a neki među njima mogu imati noge", navodi Zhao i kaže da su upravo prema tom tipu životinja razvili osnovna pravila po kojima RoboGrammar dizajnira robote, uz dodatak nekih posebnih elemenata poput kotača, kojima člankonošci ne raspolažu.

Zhao ne misli da bi RoboGrammar trebao zamijeniti ljude u dizajniranju robota, već će im pružiti samo jedan dodatni alat kako bi mogli proširiti robotske strukture koje razvijaju. Pored toga računalni model ima mogućnosti primjene i u animaciji. "Recimo da u video igri želite generirati brojne tipove robota bez potrebe da umjetnik kreira jednog po jednog. RoboGrammar će to odraditi gotovo trenutno", kaže Zhao.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->