Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.01.2023. 14:15

NASA 

VIDEO: Rekordni rezultati testa RDRE raketnog motora

Nasa je uspješno testirala rotacijski detonirajući raketni motor za putovanja u duboki svemir.

VIDEO: Rekordni rezultati testa RDRE raketnog motora

Tim inženjera za razvoj pogona u NASA-i razvio je i testirao NASA-in prvi rotirajući detonacijski raketni motor punog opsega ili RDRE, koji donosi revolucionarni dizajn raketnog motora za letove na Mjesec, Mars i druga svemirska tijela Sunčevog sustava.

RDRE se razlikuje od tradicionalnog raketnog motora generiranjem potiska korištenjem nadzvučnog fenomena izgaranja poznatog kao detonacija. Ovaj dizajn proizvodi više snage dok troši manje goriva od današnjih pogonskih sustava i ima potencijal pokretati i ljudske lendere kao i međuplanetarne letjelice do odredišta dubokog svemira.

Inženjeri u NASA-inom centru za svemirske letove Marshall u Huntsvilleu, Alabama, i primarni ugovorni partner IN Space LLC, koji se nalazi u West Lafayetteu, Indiana, potvrdili su podatke iz RDRE testova provedenih 2022. u Marshall's East Test Area pogonu. Motor je upaljen više od desetak puta, što je ukupno trajalo gotovo 10 minuta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Test je postigao svoj primarni cilj demonstrirajući da RDRE-ov hardver izrađen novim procesima aditivne proizvodnje ili 3D ispisa, može raditi dugo vremena dok podnosi ekstremnu toplinu i tlak u okolini koju stvaraju detonacije. Dok je radio pod punim gasom, RDRE je proizveo više od 2.000 kg potiska tijekom gotovo jedne minute pri prosječnom tlaku u komori od 312 kg po kvadratnom inču, što je najveći zabilježeni tlak za ovaj dizajn.

RDRE uključuje bakrenu leguru GRCop-42 koju je razvila NASA s novim proizvodnim postupkom za fuziju praha, što omogućuje motoru da radi u ekstremnim uvjetima dulje vrijeme bez pregrijavanja.

08-04-2022_-hf_21_022-cropped-highres

Dodatne prekretnice postignute tijekom testa uključuju uspješnu izvedbu dubokog prigušivanja i unutarnjeg paljenja.

Ova uspješna demonstracija približava tehnologiju korištenju u budućim letjelicama, omogućujući NASA-i i komercijalnim klijentima da dovedu više korisnog tereta do odredišta dubokog svemira, što je ključna komponenta za održivije istraživanje svemira.

Nakon ovog uspjeha, NASA-ini inženjeri provode daljnji rad na razvoju RDRE-a klase od 5.000 kg potiska koji se može ponovno koristiti u potpunosti, kako bi se identificirale prednosti performansi u odnosu na tradicionalne raketne motore na tekuće gorivo.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA RDRE
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->