Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Tekstil od želatine možete nositi i reciklirati
Članak
Objavljeno: 18.06.2024. 12:25

Sveučilište Colorado u Boulderu 

VIDEO: Tekstil od želatine možete nositi i reciklirati

Biovlakna su izrađena od želatine za izradu odjeće koju možete jednostavno reciklirati topljenjem u vrućoj vodi.

VIDEO: Tekstil od želatine možete nositi i reciklirati

Istraživači na Institutu ATLAS na Sveučilištu Colorado Boulder razvili su stroj koji prede tekstilna vlakna izrađena od materijala poput želatine dobivenih iz održivih izvora.

Njihova biovlakna na opip su poput lanenih vlakana i tope se u vrućoj vodi za nekoliko minuta do sat vremena.

Njihov je stroj dovoljno malen da stane na stol i košta samo 560 dolara za izradu. Studija stiže u trenutku kada ljubitelji mode, robotičari i drugi prihvaćaju trend poznat kao "pametni tekstil". Levi's Trucker Jacket with Jacquard, na primjer, izgleda kao traper jakna, ali uključuje senzore koji se mogu povezati s vašim pametnim telefonom.

No takva odjeća budućnosti ima i lošu stranu, rekao je tim. "Ta se jakna zapravo ne može reciklirati. Teško je odvojiti traper od bakrene pređe i elektronike."

wear-it-then-recycle-d-1

Kako bi zamislili novi način izrade odjeće, tim je počeo sa želatinom. Ovaj elastični protein čest je u kostima i papcima mnogih životinja, uključujući svinje i krave. Svake godine proizvođači mesa bacaju velike količine želatine koja ne zadovoljava zahtjeve za kozmetičke ili prehrambene proizvode kao što je Jell-O, koji su koristili istraživači ATLAS-a.

Stroj grupe koristi plastičnu štrcaljku za zagrijavanje i istiskivanje kapljica tekuće želatinske smjese. Dva seta valjaka u stroju zatim povlače želatinu, razvlačeći je u dugačka, tanka vlakna - poput pauka koji plete mrežu od svile. U procesu, vlakna također prolaze kroz kupke s tekućinom gdje istraživači mogu uvesti boje na biološkoj bazi ili druge aditive u materijal. Dodavanje malo genipina, ekstrakta iz voća, na primjer, čini vlakna jačima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kao dokaz koncepta, istraživači su napravili male senzore od želatinskih vlakana i pamuka i vodljive pređe, slične sastavu Jacquardove jakne. Tim ih je zatim potopio u toplu vodu, a želatina se otopila, oslobađajući niti za jednostavno recikliranje i ponovnu upotrebu.

Dizajneri bi mogli prilagoditi kemijski sastav vlakana kako bi ih učinili malo otpornijima, a također bi se mogli poigrati s predenjem sličnih vlakana od drugih prirodnih sastojaka. Ti materijali uključuju hitin, sastavni dio oklopa rakova, ili agar-agar, koji dolazi iz algi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->