Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Vodootporni premaz za papir smanjuje ovisnost o plastici
Članak
Objavljeno: 16.05.2022. 14:30

Sveučilište u Tokiju 

Vodootporni premaz za papir smanjuje ovisnost o plastici

Istraživači su otkrili način kako održivi papirni materijal unaprijediti korisnim svojstvima plastike.

Vodootporni premaz za papir smanjuje ovisnost o plastici

Papirnati origami ždralovi premazani pokrovom zadržavaju svoj oblik čak i nakon 2 tjedna ili više provedena u vodi. Nepremazani papirni ždral na fotografiji desno izgubio je oblik za jedan dan.

Znanstvenici Sveučilišta u Tokiju razvili su novi premaz za papir pod nazivom Choetsu, koji ne samo što mu pruža vodootpornost, već i održava njegovu fleksibilnost, pruža mu čvrstoću, te omogućuje sigurno degradiranje u prirodi bez stvaranja zagađenja.

Profesor Zenji Hiroi s Instituta za fiziku čvrstog stanja na Sveučilištu u Tokiju i njegov tim istražuju načine na koje znanost o materijalima može pomoći u cilju zamjene upotrebe plastike nečim održivijim, u ovom slučaju papirom.

"Glavni problem plastičnih materijala, kako ja to vidim, je njihova nesposobnost da se brzo i sigurno razgrađuju", rekao je Hiroi. "Postoje materijali koji se mogu sigurno degradirati, kao što je papir, ali on ne može ispuniti širok raspon upotrebe plastike. Međutim, pronašli smo način da papiru damo neka od lijepih svojstava plastike, koristeći jeftin biorazgradivi premaz koji dodaje vodonepropusnost i čvrstoću jednostavnom papiru."

Choatsu

Choetsu je kombinacija materijala koji, kada se nanesu na papir, spontano stvaraju jak i vodootporan film kada dođu u kontakt s vlagom u zraku. Premaz se sastoji od sigurnih i jeftinih kemikalija, uglavnom metiltrimetoksisilana, nešto izopropil alkohola i male količine tetraizopropil titanata.

Papirnate strukture, recimo posude za hranu, prskaju se ili umaču u ovu tekuću smjesu i suše na sobnoj temperaturi. Nakon što se osuši, na celulozi koja čini papir stvara se tanak sloj silicijevog dioksida koji sadrži metil, vrstu alkohola, pružajući snažna i vodootporna svojstva.

Nadalje, reakcije koje se odvijaju tijekom postupka premazivanja automatski stvaraju sloj nanočestica titanovog dioksida. One dodaju svojstvo odbijanja prljavštine i bakterija poznato kao fotokatalitička aktivnost, koje štiti obloženi predmet dulje vrijeme. Sve kemikalije uključene u premaz s vremenom se razgrađuju u bezopasne stvari kao što su ugljik, voda i silicij nalik pijesku.

Znanstvenici vjeruju da će njihov Choetsu premaz uvelike pomoći u smanjenju naše ovisnosti o plastici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi papir plastika Choetsu
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->