Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.12.2020. 09:22

Oxford University 

Znanstvenici izradili gorivo za mlažnjake od CO2

Nova metoda dobivanja goriva za mlazne avione iz CO2 mogla bi omogućiti pojavu komercijalnih zrakoplova s nula emisija.

Znanstvenici izradili gorivo za mlažnjake od CO2

Budući putnički zrakoplovni promet uskoro bi mogao dobiti još jedan alternativni pogon za mlazne motore koji bi trebali znatno smanjiti negativni učinak štetnih emisija po okoliš u situacijama u kojima električni pogon nije dovoljno učinkovit ili praktičan.

Znanstvenici Sveučilišta u Oxfordu razvili su postupak dobivanja goriva iz ugljičnog dioksida koji se temelji na metodi organskog izgaranja.

Oni su zagrijali mješavinu limunske kiseline, vodika i željezo-mangan-kalij katalizatora kako bi CO2 pretvorili u tekuće gorivo sposobno za pogon mlaznih zrakoplova.

Pristup je jeftin, jednostavan i koristi uobičajene materijal te je isplativiji od postojećih procesa koji se koriste za pretvaranje vodika i vode u gorivo.

Znanstvenici naglašavaju kako do komercijalne primjene treba riješiti brojne izazove. Laboratorijska metoda proizvela je samo nekoliko grama goriva, što je očito premalo da bi se moglo koristiti u praksi, pa je potrebno omogućiti znatno veće hvatanje ugljika, a za učinkovitu nultu emisiju je potrebno omogućiti da sustavi za hvatanje i pretvorbu rade pomoću čiste energije.

Međutim, istraživači već razgovaraju s industrijskim partnerima i ne vide velike znanstvene zapreke te vjeruju kako će njihov postupak pretvorbe omogućiti zrakoplovnim kompanijama da zadrže postojeće zrakoplove i postanu ugljično neutralni dok ne budu uistinu spremni za ekološki pogon kakav primjerice donose budući električni zrakoplovi koji se već duže vrijeme razvijaju u svijetu.

Drugim riječima, obzirom da novo gorivo ne zahtijeva izradu novih aviona, ovo bi moglo biti najisplativije "prijelazno rješenje" mnogim avio kompanijama u procesu tranzicije ka potpunoj ekološkoj propulziji.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Nature Communications možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->