Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Znanstvenici predlažu Lunarnu arku za očuvanje života
Članak
Objavljeno: 13.03.2021. 13:06

University of Arizona 

Znanstvenici predlažu Lunarnu arku za očuvanje života

Istraživači žele na Mjesec pohraniti spermu i jajašca 6,7 milijuna životinjskih vrsta sa Zemlje.

Znanstvenici predlažu Lunarnu arku za očuvanje života

Jekan Thanga, znanstvenik sa Sveučilišta u Arizoni, želi očuvati biološku raznolikost Zemlje pohranjivanjem genetskog materijala svih životinjskih vrsta sa Zemlje u specijalni trezor koji bi se trebao sagraditi na Mjesecu.

Do sada je već bilo sličnih projekata, među kojima se ističe projekt Svalbard Global Seed Vault na otoku Spitsbergen u arktičkom oceanu, u okviru kojeg je u specijalni trezor pohranjeno više od milijun genetskih uzoraka životinjskih i biljnih vrsta sa Zemlje.

No Jekan Thanga i njegovi kolege smatraju da su banke gena na Zemlji previše ranjive na razne katastrofe da bi mogle osigurati sigurnu pohranu sjemenki, sperme i jajašaca, pa predlažu da se taj genetski materijal odvede Lunarnom arkom u svemir i pohrani na Mjesecu.

Oni smatraju da bi se u bunkere smještene u kanalima lave ispod površine Mjeseca trebalo pohraniti genetski materijal više od 6,7 milijuna zemaljskih vrsta.

Vrste pohranjene u bunkere održale bi se na kriogenim temperaturama, a postrojenja bi bila napajana sunčevom energijom preko sunčevih ploča na površini Mjeseca.

ark design 2

Arka bi se trebala lansirati u svemir kako bi se očuvala bioraznolikost zemaljskih vrsta u slučajevima prirodnih i ratnih katastrofa te masovnog izumiranja vrsta kao posljedica klimatskih promjena, erupcija supervulkana ili udara asteroida.

Thanga kaže da je to izvedivo i predlaže da se od svake od 6,7 milijuna vrsta na Mjesecu pohrani oko 50 uzoraka, što bi zahtijevalo 250 lansiranja raketa, a to nije previše, kada se zna da je za slaganje Međunarodne svemirske postaje trebalo obaviti 40 lansiranja. 

Znanstvenici su već izradili model podzemnog postrojenja u kojem bi se čuvali uzorci. Ono bi se sastojalo od kriogenih modula, dizala koja vode ka površini i istraživačkog laboratorija u kojem bi se vršili testovi, razvijale tehnike oplodnje i kloniranja te provjeravalo stanje uzoraka.

Kako bi se smanjila potreba za resursima potrebnim za boravak ljudi, Thanga vjeruje da bi u Lunarnoj arci mogli biti zaposleni samo roboti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->