Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.01.2021. 10:31

NUS 

Znoj za pokretanje nosive elektronike

Znanstvenici su razvili super upijajući film  koji prikuplja ljudski znoj za pokretanje nosivih elektroničkih uređaja.

Znoj za pokretanje nosive elektronike

Znanstvenici Nacionalnog Sveučilišta u Singapuru (NUS-a), razvili su super upijajući film koji se može ugrađivati u uloške cipela i odjeću s ciljem prikupljanja ljudskog znoja koji se potom može koristiti za napajanje nosivih elektronskih uređaja poput pametnih satova i fitness trackera.

Novi upijajući film ima primarnu ulogu u isparavanju znoja s kože kako bi se ljudi ohladili tijekom sportskih i fitness aktivnosti, a uz njega dolazi pripadajući uređaj koji vlagu pretvara u energiju koja se može koristiti za napajanje uređaja male potrošnje.

Sustav je trenutno u mogućnosti napajati samo jednu LED žarulju, no tim se nada da će u budućim inačicama moći pokretati fitness trekere i pametne satove.

Testirajući učinkovito prikupljanje znoja i konvertiranje vlage u električnu energiju, znanstvenici su film integrirali u tkaninu i uloške cipela, pa su između ostaloga izradili jastučiće koji prikupljaju znoj ispod pazuha i sprječavaju ga da uđe u kontakt s odjećom.

nus 2

"Kada voda isparava s površine kože, snižava temperaturu tijela pa se osjećamo hladnije", objašnjava vođa ovog istraživanja Tan Swee Ching i dodaje kako je film ekstremno učinkovit u isparavanju znoja s kože i apsorbiranju vlage iz znoja.

Glavne komponente tankog filma su dvije higroskopne kemikalije, kobaltov klorid  i etanolamin, a osim svojstva ekstremnog upijanja vlage, film može rapidno otpuštati vodu kada se izloži sunčevim zrakama te se pored toga može "regenerirati" i koristiti više od 100 puta.

Tan kaže da je znojenje ispod pazuha vrlo neugodan osjećaj, a ujedno dovodi do rasta bakterija, što stvara i neugodan miris.

"Korištenjem jastučića ispod pazuha, obloga cipela i uložaka, u koje je ugrađen film koji upija vlagu, brzo se uvlači vlaga od isparavanja znoja, što sprječava nakupljanje znoja i pruža suhu i hladnu mikroklimu", ističe Tan.

NUS-ov se tim sada nada da će surađivati ​​s tvrtkama industrijskih partnera na ugradnji novog filma za upijanje vlage u potrošačke proizvode.

Znanstveni rad objavljen u časopisu Nano Energy možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->