Nalazite se
  • Zdravlje
  • 179 milijuna dolara za app koji detektira COVID iz kašlja
Članak
Objavljeno: 29.09.2022. 13:58

ResApp 

179 milijuna dolara za app koji detektira COVID iz kašlja

Prema dosadašnjim testovima ResApp aplikacija uspješno detektira COVID iz kašlja u 92 posto slučajeva.

179 milijuna dolara za app koji detektira COVID iz kašlja

Pfizer je platio 120 milijuna dolara za akviziciju tvrtke ResApp koja proizvodi istoimenu mobilnu aplikaciju za detektiranje COVID-19 bolesti iz kašlja.

Mala australska tvrtka već duže od 10 godina radi na razvoju algoritma koji može dijagnosticirati respiratorne bolesti jednostavnim proučavanjem zvuka pacijentova kašlja. U početku je sustav bio osposobljen za dijagnosticiranje upale pluća, ali do 2019. istraživači su pokazali da tehnologija može učinkovito razlikovati astmu, krup i bronhiolitis.

Kada je 2020. krenula COVID-19 pandemija, istraživači su se brzo refokusirali u dijagnosticiranje Covida iz zvuka kašlja, a rezultati prvih testiranja objavljeni početkom ove godine otkrili su da je aplikacija vrlo učinkovita detektiranju u 92 posto slučajeva.

Zahvaljujući tome, ResApp je vrlo brzo privukao pozornost Pfizera, koji je za kupnju tvrtke prvo ponudio 65milijuna dolara, da bi do finaliziranja akvizicije konačan iznos narastao na 179 milijuna dolara.    

Pfizer kaže da će još dodatno raditi na algoritmu kako bi postao još precizniji u detekciji, a istovremeno radi i s regulatorima koji bi trebali izdati dozvolu za korištenje aplikacije u dijagnostičke svrhe čim je to prije moguće.

Vezani sadržaji
Ključne riječi aplikacija COVID-19 Pfizer ResApp
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->