Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.12.2011. 12:33

WSU 

3D printer izrađuje kosti

Znanstvenici proizveli 3D printer koji bi kroz nekoliko godina mogao proizvoditi umjetne kosti.

3D printer izrađuje kosti

Istraživački tim Sveučilišta Washington State University razvija vlastiti 3D objektni printer koji može printati objekte izrađene od materijala čija svojstva su vrlo bliska koštanom tkivu.

Materijal koji se koristi u prahu, a potom topi i dodaje u layerima, rezultat je interdisciplinarnog rada više znanstvenih timova, a u sadašnjem se obliku već može koristiti unutar ljudskog tijela kao potpora za prirodni rast oštećene kosti, a ne izaziva nikakve reakcije organizma, odnosno tijelo ga ne odbacuje, pa bi se mogao koristiti u ortopediji i u zubnoj medicini.

"Ako liječnik ima CT sken defekta, mi ga možemo konvertirati u CAD datoteku i proizvesti potporni kalup ovisno o defektu", objašnjava profesorica Susmita Bose sa Škole za mehaničku i materijalnu inženjeriju WSU-a.

Znanstvenici navode kako su ovu metodu već uspješno primijenili na štakorima i zečevima, te vjeruju kako će ovaj sustav u roku od najviše 3 godine dovesti do replikacija koje će moći zamijeniti čitave kosti u ljudskom tijelu.

VIDEO - 3D printer za kosti

Profesorica Bose objašnjava rad 3D printera, govori o materijalu bliskom koštanom tkivu, te o mogućnostima primjene ove tehnologije u skoroj budućnosti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->