Nalazite se
  • Zdravlje
  • 3D printer proizvodi krvne žile
Članak
Objavljeno: 20.09.2011. 15:03

Umjetne žile 

3D printer proizvodi krvne žile

Znanstvenici najvećeg europskog istraživačkog instituta Fraunhofer proizveli su umjetne krvne žile koristeći 3D printer.

3D printer proizvodi krvne žile

Razvoj proizvodnje umjetnih organa je u posljednjih nekoliko godina poprilično napredovao. Mnogi liječnici i znanstvenici budućnost presađivanja organa vide upravo u razvoju umjetnog tkiva, što bi u konačnici trebalo smanjiti potrebu za listama čekanja na organe ljudskih donora.

Najnovija metoda proizvodnje umjetnog tkiva i organa dolazi s njemačkog instituta za interfacijalnu inženjeriju i biotehnologiju Fraunhofer, čiji znanstvenici su u tu svrhu koristili metodu 3D printanja.

Ono što je posebno zanimljivo, znanstvenici su 3D printerom izradili ni manje ni više nego umjetne krvne žile.

Koristeći 3D inkjet printer koji omogućuje stvaranje 3D objekata dodavanjem slojeva materijala koji se kemijski spajaju UV zračenjem, proizveli su prve umjetne krvne žile, kombinirajući tu tehnologiju s takozvanom dvofotonskom polimerizacijom.

Ta tehnika koristi slabe ali intenzivne laserske impulse koji djeluju na materijal stimuliranjem molekula u vrlo malom fokusu, što uzrokuje njihovo ukriženo povezivanje, odnosno dovodi do elastičnosti materijala kako bi se doista mogao koristiti za krvne žile.

Obzirom da je kod stvaranja umjetnog tkiva vrlo važno da ono bude kompatibilno s pravim tkivom ljudskog tijela, znanstvenici su unutar zidova žila integrirali modificirane biomolekule poput heparina i peptida, te proizveli "tinte" od mješavine sintetskih polimera i biomolekula.

Prema riječima dr Güntera Tovara, voditelja ovog projekta, Fraunhofer se nalazi tek u praskozorju metode proizvodnje umjetnih žila 3D printanjem, no njemu je prije svega bilo važno dokazati da je stvar moguće izvesti.

Ukoliko vas put donese u njemački grad Hannover između 11. i 13. listopada ove godine, možete posjetiti sajam Biotechnica, na kojem će umjetne krvne žile biti po prvi puta prezentirane javnosti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->